Senatorul Traian Băsescu, preşedinte PMP, a declarat marţi seară, la TVR 1, că protocoalele încheiate de SRI cu diferite instituţii nu sunt rodul gândirii generalilor, fiind vorba de o "gândire politică amplă", iar întârzierea desecretizării lor generează suspiciuni din ce în ce mai mari, citează Agerpres.

Traian BasescuFoto: Agerpres (editat)

"După părerea mea, aceste protocoale nu sunt rodul gândirii generalilor. Aici se vede o gândire politică amplă. Spre exemplu, ştim că sunt 66 sau 67 de protocoale. Mecanismul este politic. Eu îmi aduc aminte de un eveniment. Evenimentul a fost în CSAT, când s-au detaşat 50 de ofiţeri SRI şi 50 de ofiţeri de la Ministerul de Interne la ANAF. Iniţiativa clară a venit de la Guvern. Era Guvernul Ponta. Există o explicaţie. Vă dau un exemplu. Era o evaziune fiscală formidabilă în Ilfov, pe chestiunea importului de legume. Adică se înfiinţau firme care existau trei zile, timp în care distribuiau 30-50 de camioane de roşii, gogoşari şi nu ştiu ce. După ce terminau de vândut cele 50 de camioane uitau să plătească TVA-ul, se desfiinţau. Deci, a fost un mecanism de eludare în cea mai mare piaţă a ţării, piaţa Bucureştiului, care înghite zeci de camioane de fructe şi legume pe zi. A fost unul din argumente, pentru că informaţia era la SRI, ei au venit cu semnalarea", a afirmat Băsescu la TVR 1.

În opinia lui Traian Băsescu, cu cât se întârzie desecretizarea acestor protocoale, cu atât suspiciunile sunt mai mari.

"A fost o întreagă dezbatere, ce ascund aceste protocoale şi cu cât întârzie desecretizarea lor, cu atât suspiciunile sunt mai mari. Cu cât vor lăsa măcar un singur protocol nedesecretizat, suspiciunile vor fi şi mai mari şi pe bună dreptate foarte mulţi vor spune: dacă SRI-ul a avut protocol cu Înalta Curte, cu Parchetul General, păi, ei au fost victimă sigură în instanţă", a susţinut Băsescu.