Premierul Viorica Dăncilă a spus, într-un interviu difuzat luni seară de România TV, că în urma discuţiilor de la Guvern cu managerii de spitale a fost aprobat un set de măsuri care vor fi luate de către Executiv, între care plata suplimentară pentru gărzi sau posibilitatea ca utilităţile spitalelor să fie plătite de către administraţia locală, scrie News.ro. Ea a susţinut că în acestă săptămână vor avea loc discuţii cu sindicatele, astfel încât până la 15 mai nimeni să nu aibă venituri mai mici de 20% peste venitul din decembrie 2016.

Foto:

Întrebată despre nemulţumirile din sistemul sanitar, Dăncilă a amintit despre întâlnirea cu mangerii de spitale, spunând că în urma acesteia au fost făcute mai multe propuneri şi a fost stabilit un set de măsuri, document semnat de către toţi participanţii la discuţii.

Ea a spus că una dintre măsurile care ar putea detansiona situaţia este plata suplimentară pentru gărzi şi scoaterea acestei activităţi din categoria sporurilor plafonate la 30%

Alte măsuri ar fi ca raportarea procentului de 30% să se facă la întreg sistemul, indiferent dacă ordonatorul principal de credite al unităţii medicale este Ministerul Sănătăţii, Consiliul Local sau Consiliul Judeţean şi posibilitatea ca plata utilităţilor spitalelor să fie făcură de către ordonatorul de către ordonatorul de credite, respectiv administraţia locală, a mai spus Dăncilă.

Ea a susţinut că măsurile vor fi discutate în această săptămână cu sindicatele, "astfel încât până la 15 mai nimeni să nu aibă venituri mai mici de 20% peste venitul din decembrie 2016".

Câteva mii de angajaţi din sănătate au protestat, joi, în Piaţa Victoriei, iar reprezentanţii Federaţiei Sanitas au anunţat că în 7 mai va fi declanşată o grevă de avertisment, iar în 11 mai este programată o grevă generală, din cauza "haosului din sănătate", unde unele venituri au scăzut cu până la 1.300 de lei în urma aplicării salarăzării unitare.

Liderul federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat, joi, după discuţiile care au avut loc la Guvern pe tema sporurilor şi a protestelor, în timp ce în Piaţa Victoriei mii de sindicalişti scandau împotriva Executivului, că li s-a transmis că există o soluţie, care nu a fost însă prezentată dar care se regăseşte în materialul propus de managerii de spitale, vestea bună fiind că se doreşte ca în mai salariile să nu mai fie mai mici decât nivelul din luna februarie. El a precizat însă că va fi menţinut calendarul protestelor.