Fostul preşedinte al României Traian Băsescu l-a contrazis, duminică seara, la B1 TV, pe fostul preşedinte al CCR Augustin Zegrean, care a declarat pentru Mediafax că o eventuală suspendare a premierului Viorica Dăncilă ar echivala cu schimbarea guvernului după 45 de zile.

Traian BasescuFoto: captura B1 TV

”Îmi cer scuze anticipat dlui Zegrean şi la toţi constituţionaliştii, la profesionişti, însă am cu totul altă părere. Ne ducem la cartea asta mică (Constituţia - n.r.), vitală şi căutăm articolul 107, care spune foarte clar - preşedintele României nu-l poate revoca pe primul ministru. De aici venim şi spunem - stă suspendat 45 de zile premierul. Şi? Cineva trebuie să emită un decret de revocare şi preşedintele nu poate. Ar putea Parlamentul, dar numai printr-o moţiune de cenzură. Deci premierul nu poate fi schimbat decât prin votul Parlamentului. Majoritatea care e acum în parlament arată că nu ar fi nicio şansă ca parlamentul să dea un vot, să spunem că face opoziţia o moţiune de cenzură, nu ar fi nicio şansă să treacă. Dacă s-ar merge pe această idee e clar că după moţiunea de cenzură picată în parlament premierul e mai viu decât oricând”, a declarat Traian Băsescu la B1TV, potrivit Mediafax.

Fpreședinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a afirmat că dacă Viorica Dăncilă va fi suspendată din funcție, după 45 de zile Guvernul va fi dizolvat, fiind vorba despre o ”revocare atipică, ascunsă” a premierului, transmite Mediafax. Declarația vine după ce liderul liberal Ludovic Orban a depus o sesizare împotriva premierului, pe care îl acuză de uzurpare a funcţiei, prezentarea de informaţii, cu rea-credinţă, preşedintelui României, înaltă trădare şi divulgarea de informaţii secrete de stat.

”Dacă (premierul Viorica Dăncilă -n.r.) ar fi suspendată din funcție și nu se întoarce în 45 de zile, adică nu se rezolvă procesul penal în 45 de zile, urmărirea penală, dacă nu se dă o soluție care să spună ori că e albă ori că e neagră, ea rămâne suspendată. Adică după 45 de zile nu mai este guvern”, a declarat fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, explicând ce se poate întâmpla dacă, în urma unei eventuale puneri în mişcare a unei acţiuni penale împotriva premierului, președintele Klaus Iohannis o va suspenda pe Viorica Dăncilă.

El a precizat că, potrivit Constituției, dacă premierul este în imposibilitatea de a-și exercita mandatul mai mult de 45 de zile, Guvernul se dizolvă.