Președintele PMP, Eugen Tomac, a declarat că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că va susține decizia de suspendare a președintelui Klaus Iohannis, deoarece se simte amenințat că ar putea pierde șefia Senatului și grupul senatorilor ALDE, potrivit Mediafax.

Eugen TomacFoto: cdep.ro

"Dacă ar fi după mintea și capul lui Dragnea, suspendarea s-ar face mâine dimineața. Cred că reacția domnului Tăriceanu trebuie privită în următoarea cheie, cred că domnul Tăriceanu a întins coarda. Și nouă ne-au cumpărat doi trădători, și de la PNL la fel. (...) Referitor la chestiunea suspendării, la ora actuala PSD are singur majoritate în Senat. Scarlat Iriza figurează la ALDE, dar este independent și de fapt este la comanda PSD. PSD îl poate lăsa oricând fără grup la Senat (pe Călin Popescu Tăriceanu - n.r.). Dacă mai pleacă doi, la fel și astfel dragostea aceasta profundă a lui Tăriceanu, fiind convins că nici UDMR, nici minoritățile nu votează. Cel mai probabil Tăriceanu se simte amenințat, poate pierde această funcție și nu pleacă de la guvernare, dacă pleacă de la guvernare se prăbușește. Dragnea va merge pe acest discurs «mergem cu suspendarea, nu se mai poate»", a afirmat președintele PMP, Eugen Tomac, duminică seară la Realitatea Tv.

În schimb, deputatul USR, Ion Stelian a spus că liderul PSD, Liviu Dragnea, va merge "până în pânzele albe" cu suspendarea lui Klaus Iohannis pentru că are interesul ca președintele interimar să semneze decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA.

"Se pare că nu mai are o majoritate confortabilă, s-a văzut la votul asupra Codului penal, dar Dragnea e dispus să meargă până în pânzele albe, indiferent de risc. Calculele acestea pe care le facem cu toții sunt doar pe hârtie. Vom vedea dacă se vor concretiza. Cert e că sunt disperați să pună mână pe această funcție, chiar și în interimat, pentru a da diverse decrete. Cu siguranță revocarea șefei DNA o vor. Va fi pasul numărul unu pe care îl vor face. Vor promulga tot ceea ce poate fi promulgat din legile justiției. Nu vor cu niciun chip să nu fie promulgate aceste legi și să aștepte ce spune Comisia de la Veneția. În privința, Codului de procedură penală nu pot face nimic, pentru că de abia pe 18 iulie se pronunță CCR, iar pe Codul Penal, CCR se va pronunța de abia în toamnă. Urmează schimbări ale unor funcționari publici pe chestiuni de competența președintelui", a explicat deputatul USR, Ion Stelian la Realitatea Tv.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat duminică, faptul că este de acord cu suspendarea președintelui Klaus Iohannis, dacă acesta continuă să refuze aplicarea deciziei CCR privind revocarea Laurei Codruța Kovesi. Acesta a mai spus că în zilele următoare va avea loc o discuție în coaliție în care se va decide.

UDMR nu vede vreun motiv serios de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis, a declarat, vineri, liderul senatorilor Uniunii, Cseke Attila, după ce şeful PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că aceasta trebuie să fie o opţiune serioasă.

Potrivit Constituției, "preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută".

"Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui. Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui", conform sursei citate.