Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, lider al ALDE, a criticat duminică, la România TV, opinia preliminară publicată de Comisia de la Veneția, susținând că din punct de vedere juridic este "extrem de subțire", fiind de fapt o opinie politică."Un astfel de document, denumit «opinie preliminară», nu trebuia făcut public, pentru că el presupune că urmează să fie modificat. Nu știu care sunt procedurile prin care se ajunge la opinia preliminară, dar prima remarcă pe care vreau să o fac pe fond (este că - n.r.) acest document este un document care din punct de vedere juridic mi s-a părut extrem de subțire. Este un document politic, este o opinie politică exprimată din partea Comisiei de la Veneția. Nu e normal. Comisia de la Veneția trebuia să analizeze subiectele de ordin juridic, nu opțiunile politice", a declarat Călin Popescu Tăriceanu la RTV, potrivit Mediafax.
El a dat ca exemplu referirea Comisiei de la Veneția la secția de anchetare a faptelor procurorilor.
"Comisia de la Veneția tratează lucrurile acestea cu o superficialitate care pe mine mă sperie. Efectiv mă sperie. În ceea ce privește opțiunile politice pe care le avem noi în domeniul politicii penale, în domeniul organizării Justiției, cred că filtrele pe care le-am avut și care au funcționat, inclusiv la Curtea Constituțională, au fost suficiente", a mai spus Tăriceanu.
Comisia de la Veneţia a prezentat vineri avizul preliminar pe tema proiectelor de amendamente asupra a trei legi din România în domeniul justiţiei, după sesizări de evaluare făcute de preşedintele României şi de Comisia de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. În conformitate cu procedura avizelor preliminare în cazurile urgente, Comisia de la Veneţia a autorizat transmiterea evaluării autorităţilor române. Comisia de la Veneţia urmează să susţină acest aviz, fără modificări, în sesiunea plenară din octombrie.
Potrivit raportului, Comisia de la Veneţia formulează următoarele recomandări adresate autorităţilor din România:
- "să reexamineze sistemul de numire/revocare a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor corespunzătoare din Constituţie, în perspectiva oferirii condiţiilor pentru un proces de numire/revocare neutru şi obiectiv, prin menţinerea rolului instituţiilor, precum preşedintele ţării şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), capabile să echilibreze influenţa ministrului Justiţiei";
- "să elimine ori să definească mai bine prevederile care le permit procurorilor de rang superior să invalideze soluţiile procurorilor pentru situaţiile de nefundamentare";
- "să elimine restricţiile propuse asupra libertăţii de exprimare a judecătorilor şi procurorilor".
Cine ti-a apreciat comentariul ca o ironie, nu-ti stie apartenenta pesedaca.
Andropauza face ravagii. Si nici "prietenuyl" Alzheimer nu e departe.
Educatia unui comentator sau a altuia este irelevanta cata vreme Parlamentul e plin de javre de oameni cu doua facultati si doctorat.
Multe lasa de dorit la mine, dar in nici un caz nu tin cu hotii si hotiile facute de borfasii dumneavoastra.
Oricum, cu toata modestia mea si lipsa mea de educatie, sunt muuuult peste majoritatea hotilor din parlament si peste mult admirata dumneavoastra drancila. Din toate punctele de vedere: moral, intelectual, etic. Este drept, nu am averea .. dansei (si nici a hotilor din parlament).. Ce admirati dumneavoastra spune .. totul despre domnia voastra.
Mai uitati-va si la constiinta dumneavoastra, poate ca totusi gasiti ceva util acolo, eventually ...
evident atunci o sa fie vina UE, nu a psdului... sclavule!
In rest va doresc toate cele bune .
In ceea ce priveste catalogarea persoanelor , care nu va impartasesc ideile sau convingerile , nu cred ca este corect .
Eu nu am intalnit depozitarul "adevarului suprem "
In al doilea rand, nu sunt clisee, sunt fapte. Faptele sunt in comentariile dumneavoastra. Daca nu stiti ce scrieti in comentarii, inseamna ca aveti niste probleme psihice grave, de care ma indoiesc. Eu cred ca sunteti constient ce scrieti in comentarii si ca luati DE FIECARE DATA APARAREA HOTILOR din parlament. Deci este doar o problema de caracter. Si ce caracter poate avea unul care apara hotia si hotii? Va las "onoarea" de a raspunde la aceasta intrebare simpla.
Si nu in ultimul rand, depozitarul adevarului suprem exista si o sa-l intalniti, cu siguranta. Si cand o sa-l intalniti, o sa fit foarte surprins, ca si hotii pe care-i aparati. Intr-un final, destinul o sa va uneasca: dumneavoastra si borfasii dumneavoastra o sa fiti impreuna.
Sa aiba drept de vot numai cei care va sunt dvs. pe plac .
de aceea au incercat sa ocoleasca etapele normale de legiferare in aceste cazuri.
doar ca au facut socotelile gresit, nimeni nu ar fi tratat aceasta chestiune ca o eroare, chiar daca nu reactiona lumea... ori ca trecea ordonanta, ori ca evitau trimiterea legilor la Comisia de la Venetia, rezultatul era acelasi. asa, macar am scapat de niste belele pana acum.
Cind esti buricul pamintului te pricepi la orice.
Cel mai trist lucru sa nu se lipeasca nimic de tine intr-o viata de om. Ma refer la intelepciune si bun simt ...
e imposibil ca o mana de oameni sa fi gresit... e mult mai probabil ca toata planeta sa greseasca
logica de hot!