Ministrul Tudorel Toader a spus luni seară, că în urma interviurilor pentru funcția de șef al DNA este posibil să fie desemnat un procuror, așa cum este la fel de probabil ca niciunul din cei patru candidați să nu fie numit dacă nu îndeplinește condițiile. În acest caz, procedura se reia.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Nu pot să-i declar pe toți câștigători, dar pot să nu declar pe niciunul pentru funcția de procuror-șef al DNA. Nu e dorința mea, ci aprecierea îndeplinirii condițiilor legale, de program managerial care să arate misiunea procurorilor. E posibil ca la sfârșitul perioadei să avem pe cineva din cei patru desemnați candidați pentru șefia DNA, după cum e posibil ca niciunul să nu îndeplinească exigențele la care am făcut referire și apoi să reluăm procedura”, a spus ministrul, la Antena3.

Tudorel Toader a mai subliniat că este convins de faptul că sunt mult mai mulți procurori care-și doreau funcția de manager al Direcției Naționale Anticorupție, însă au fost influențați de mentalitatea potrivit căreia câștigătorul este stabilit înaintea concursului. „Sunt convins că în rândul procurorilor care îndeplinesc condițiile legale, în rândul procurorilor care-și doreau să devină șefi la DNA, se menține acea mentalitate, opinie potrivit căreia desemnarea e procedura cu un câștigător stabilit înainte. Având în vedere faptul că nominalizarea precedentă s-a făcut fără procedură, fără competiție, fără contracandidați, fără o comisie și știm bine la ce ne referim. Acea persoană, în urmă cu cinci ani a fost desemnată asemenea, în detrimentul unui aviz negativ din partea CSM. Cel mai probabil, în rândul procurorilor se menține încă această idee potrivit căreia câștigătorul este dinainte cunoscut, deși vă asigur că procedura va fi transparentă, după criterii legale. Vom vedea cine îndeplinește exigențele manageriale pentru a fi propus la șefia DNA”, a mai spus ministrul Justiției.

Ministerul Justiției a anunțat, luni seară, oficial, procurorii care și-au depus candidatura pentru concursul privind ocuparea postului de șef al DNA, aceștia fiind Marius Iacob, Florentina Mirică, Elena Grecu și Cristian Lazăr. În zilele următoare, ei vor avea interviurile cu Tudorel Toader. Participanții la acest concurs urmează să susțină, în perioada 25-27 iulie, un interviu cu ministrul Tudorel Toader. Rezultatul final se va afișa în data de 30 iulie. Concursul a fost organizat după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi.