Deputatul independent Victor Ponta a declarat, duminică, la Romania TV, că va propune în Parlament modificarea legii Jandarmeriei astfel încât "huliganii" aflați în evidența forțelor de ordine să nu aibă dreptul să participe la mitinguri, potrivit Mediafax.

Victor PontaFoto: Agerpres

"Jandarmeria din București este o instituție care are informațiile necesare legate de acele persoane care în mod frecvent participă la evenimente, de la meciurile de fotbal începând, cu această dorință de a crea tulburențe. Ei (Jandarmeria - n.r.) îi au fișați, îi au cu nume, de altfel există și o lege impusă de Federația Internațională de Fotbal și poți să dai anumite sancțiuni, în ziua meciului cei cunoscuți ca huligani vin și stau la secția de poliție. Mă și gândeam, că am auzit că se va modifica Legea Jandarmeriei, și o să fac un amendament, acești șefi de huligani să știm când sunt manifestații publice, proteste, ce-or fi ele, democratice de altfel, acești oamnei să nu poată participa", a declarat fostul premier, Victor Ponta, duminică seară la România Tv.

Pe 13 august, președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că liberalii vor iniția proiecte, la începutul sesiunii parlamentare din toamnă, prin care să modifice Legea Jandarmeriei, astfel încât să fie pedepsite abuzurile forțelor de ordine la manifestații.

"Am format un grup de lucru care să analizeze legislația privitoare la activitatea forțelor de ordine, în special a Jandarmeriei pentru a pregăti până la începutul sesiunii parlamentare o modificare a legii care să permită cu adevărat sancționarea celor vinovați de încălcarea legii, de comiterea de abuzuri și de asemenea, să permită o posibilitate mai simplă pentru a-i putea trage la răspundere pe toți cei care folosesc violența în mod nejustificat, chiar și din componența trupelor de ordine a trupelor de intervenții", a declarat liderul PNL Ludovic Orban, la Parlament.

În aceeași zi, USR a anunțat că va iniţia un proiect de lege pentru modificarea Legii Jandarmeriei 550/2004 prin care jandarmii să poată fi identificaţi în baza unui număr afişat în clar pe uniformă, în cazul în care au un comportament abuziv faţă de cetăţeni. Astfel, jandarmii în exercitarea atribuţiilor de serviciu vor putea fi identificaţi cu uşurinţă în cazul în care comit abuzuri asupra cetăţenilor şi vor putea să răspundă individual pentru acţiunile săvârşite, susţin reprezentanţii USR în comunicatul de presă. În acest mod, Jandarmeria Română ca instituţie va fi exonerată de o pedeapsă colectivă atât de ordin moral din partea societăţii, cât şi penal şi civil din partea autorităţilor competente, potrivit sursei citate.

Ministrul Afacerilor Interne a anunțat, duminică, că, în urma violențelor de la mitingul din 10 august, au fost deschise 21 de dosare penale, dintre care trei cu autor necunoscut. Carmen Dan a anunțat că sunt cercetate 20 persoane, dintre care trei au fos arestate și două sunt sub control judiciar.

"Au fost deschise 21 de dosare penale. Sunt cercetate 20 de persoane. Trei au fost arestate, iar două puse sub control judiciar. Poliția și Jandarmeria vă asigur că au lucrat în toate aceste zile pentru identificarea persoanelor violente, însă au avut la dispoziție doar două zile. Luni vom merge la Parchet cu alte informații și date obținute în aceste zile. Este vorba de aproximativ doi terabiți de filmări", a spus Dan.

Jandarmii au intervenit în forță, pe 10 august, cu gaze lacrimogene și tunuri de apă, în Piața Victoria, pentru a dispersa protestatarii anti-PSD aflați în fața sediului Executivului. Peste 450 de persoane, între care 35 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale din partea echipajelor SMURD, vineri, la protestul din Piața Victoriei. Dintre acestea, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme, trei dintre ei având arsuri de până la 15% din suprafaţa corpului.

Aproximativ 1.000 de jandarmi au acţionat la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei, a anunţat Laurențiu Cazan, cel care a comandat intervenția forțelor de ordine la miting, precizând că au fost solicitate întăriri şi din alte regiuni ale ţării. La Parchetul Militar Bucureşti au fost înregistrate până duminică 291 de plângeri împotriva jandarmilor care au intervenit la protestul din 10 august, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanții Parchetului General. Procurorii militari au audiat, până acum, 127 de persoane.