Procurorul general Augustin Lazăr a vorbit la RFI despre numărul mare de magistraţi pe numele cărora există plângeri penale, după ce în presă au apărut informaţii despre câteva mii de judecători şi procurori care ar fi fost anchetaţi de DNA. Lazăr a explicat că, de fapt, acele plângeri împotriva judecătorilor şi procurorilor au fost făcute de diverşi inculpaţi, anchetaţi de magistraţii respectivi.

Augustin LazarFoto: Agerpres

Procurorul general spune că "se face caz şi se manipulează foarte mult o cifră, care a fost cerută de Inspecţia Judiciară Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cu mai multe mii de procurori şi judecători, care pasămite ar fi avut dosare la DNA. Ei bine, o să vedeţi că în urma verificărilor pe care le-am făcut noi în Ministerul Public, o să venim cu o cifră mai mare de judecători şi de procurori, care pasămite au avut dosare în Ministerul Public. Ce sunt acestea, de fapt? Din păcate, în ultimii ani, toţi inculpaţii şi-au însuşit foarte bine dreptul lor de a avea acces la justiţie. Nici un inculpat nu a ezitat să depună plângere împotriva poliţistului care a înregistrat dosarul penal, a procurorului care a exercitat acţiunea penală şi a judecătorului sau judecătorilor, pentru că în complet sunt mai mulţi judecători, care pasămite în mod abuziv i-au condamnat".

"Şi aşa avem noi mii de dosare, în baza liberului acces la justiţie, care este înţeles în această manieră penibilă de anumite persoane. Noi trebuie să facem o anchetă efectivă la fiecare denunţ pe care astfel de persoane îl fac şi iată cum se manipulează o statistică, arătând că acele mii de judecători şi procurori ar fi fost ţinuţi, pentru a fi şantajaţi la momentul oportun, de cine, de DNA, care de asta ar fi obţinut atâtea condamnări. Ei bine, este o manipulare pentru persoane care sunt de condiţie intelectuală foarte modestă, presupun", conchide Augustin Lazăr, în interviul pentru RFI.

***

Amintim că rezultatele controlului Inspecției Judiciare la DNA pe dosarele în care sunt vizați magistrații arată că, în ultimii 3 ani și jumătate, DNA a soluționat aproape 2.000 de dosare privind 3.420 de magistrați. La finele lui iulie, la DNA mai erau 415 cauze cu 820 de magistrați, IJ urmând a face verificări.

"Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis datele solicitate de Inspecţia Judiciară pentru realizarea acestui control tematic. Având în vedere interesul manifestat de societate cât şi la nivelul autorităţii judecătoreşti faţă de tematica acestui control, precum şi dezbaterile din spaţiul public referitoare la numărul cauzelor vizate de verificările aflate în curs de desfăşurare, pentru o corectă informare facem următoarele precizări: în perioada 1 ianuarie 2014 - 30 iulie 2018, Direcţia Naţională Anticorupţie a soluţionat 1965 de cauze privind 3420 de magistraţi (2193 judecători şi 1227 procurori); la 30 iulie 2018, se aflau în curs de soluţionare la Direcţia Naţională Anticorupţie 415 cauze vizând în total 474 de judecători şi 346 de procurori", se arată în comunicatul Inspecției Judiciare, conform Mediafax.

Potrivit sursei citate, pe baza datelor existente, Inspecţia Judiciară va efectua verificări directe pentru lămurirea aspectelor vizate de tematica controlului.

***

Citește și: Marian Godină dă exemplul unui taximetrist care l-a reclamat după ce l-a amendat pentru a explica câtă valoare au statisticile Inspecției Judiciare privind miile de magistrați anchetați

Și judecătorul Bogdan Mateescu, membru al CSM și fost președinte al Judecătoriei Vâlcea, a scris sâmbătă pe Facebook despre cazul unei femei, la care se referă drept doamna P., care de-a lungul anilor a făcut plângeri penale pe numele tuturor judecătorilor din instanța pe care a condus-o, sesizări ce erau apoi clasate.