Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat luni seară la Antena 3 că există o dificultate în combaterea virsului de pestă porcină africană, deoarece nu are leac și nu se poate controla, pentru că „nu vine călare pe bibicletă”, iar România s-a apărat de virusul pestei porcine prin măsuri preventive timp de 5 ani, potrivit Mediafax.

Petre Daea vorbind cu ciobaniFoto: Facebook / Ministerul Agriculturii

„Este o dificutate de combatere. Pentru că în momentul în care a intrat un asemenea virus într-o zonă, aici nu știi, aici nu intră pe graniță cu pașaportul ca să-l controlezi sau vine virusul călare pe bicicletă și spune alo, stai puțin că noi am dormit aici, iar noi România ne-am apărat prin măsuri preventive timp de cinci ani”, a declarat într-o intervenție la Antena 3, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„Virusul acesta a măturat 16 țări ale lumii, a luat-o de la Belarus, Rusia, Ucraina, Moldova, Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Cehia, Ungaria, a ajuns și în China, a fost și în Portugalia care a scăpat de virus după 14 ani, Spania după 30, iar în Sardinia nici acum după 41 de ani. Este un virus extrem de periculos. N-ai vaccin, pentru că nu creează anticorpi și nu poti să-i faci vaccin, nu are tratament pentru că nu poți să scoți animalul din boală sau să-i salvezi viața. Moartea animalului este sigură și fară tratament”, a adăugat ministrul Agriculturii.

De asemenea, Petre Daea a mai adăugat că au fost cinci ședințe ale Comitetului de Urgență, s-au purtat discuții la nivelul Guvernului și s-au luat măsuri pentru stoparea răspândirii virsului de pestă porcină africană.

„Cinci ședințe am avut, dacă vreți vă spun și datele, acestor Comitete de Urgență. Am avut discuții în Guvernul României, am luat măsuri, am modificat acte normative, a se vedea Hotărârea 830 modificată, a se vedea Ordonanța de Urgență privind posibilitatea deschiderii vânătorii în zona de frontieră. Am realizat modificări pe Hotărârea de Guvern 830, păi noi n-am stat cu mâinile în sân, domnule!”, a menționat Petre Daea.

De asemenea, ministrul a mai precizat că se așteaptă rectificarea bugetară pentru ca fermierii cu animale afectate de pestă porcină africană să poată fi despăgubiți.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat la sfârșitul lunii august că sunt întocmite 1.603 dosare de despăgubire pentru pesta porcină africană, iar banii vor fi alocați în urma rectificării bugetare, existând și fonduri europene pentru aceste despăgubiri. „Din datele pe care le avem de la ANSVSA, din 1.603 dosare până la această dată care au fost întocmite și solicitate, au fost plătite până la această dată 82 de dosare”, a spus Petre Daea recent, într-o conferință de presă.

Două focare de pestă porcină africană au fost confirmate, duminică, în județul Buzău, în două gospodării. Autoritățile bănuiesc că virusul a fost adus din Tulcea.