Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarant luni seară la Antena 3 că fostul ministru al Agriculturii și comisar european Dacian Cioloș știa de pericolul pestei porcine, iar în cinci luni de la învestirea sa a schimbat cinci președinți ai ANSVA, potrivit Mediafax.

Petre DaeaFoto: Agerpres

„L-am ascultat pe fostul comisar, fost ministru al Agriculturii, spunând, dându-se de ceasurile morții că suntem incapabili să rezolvăm acest moment. Și sigur că, așa ca un om interesat, am stat să văd ce și cum s-a mai făcut, desi știam, dar în momentul acesta agitându-mă puțin de asemenea afirmații care ar trebui să fie cântărite cu forța exemplului și cu greutatea momentului”, a precizat, într-o intervenție la Antena 3, ministrul Agriculturii, Pentre Dea.

„Domnul Cioloș - și vreau să mă uit acum în ochii dumnealui, pentru că niciodată ca ministru nu am arătat cu degetul și nu voi arăta la un alt ministru, eu nu m-am dus la ministerul Agriculturii să caut prin picioarele scaunelor ce a rămas de la foștii miniștri, pentru că nu ăsta este rostul meu. Acolo m-am dus să lucrez”, a adăugat Daea.

Potrivit ministrului, în perioada în care Dacian Cioloș a fost premier, acesta a schimbat de la conducerea ANSVSA cinci șefi, deși știa de pericolul pestei porcine, acesta fiind deja prezent în patru țări din 2014. „În data de 17 noiembrie, când a apărut decretul prezidențial pentru numirea domnului prim-ministru Cioloș, în cinci luni de zile, a schimbat cinici președinți ai ANSVSA, a decapitat în cinci luni de zile cinci președinți”, a declarant ministrul Agriculturii.

„Păi, misiunea dumnealui, ca find comisar venit de la Bruxelles și știa că în 2014, patru țări Polonia, Estonia, Letonia și Lituania erau înecate de focare de pestă, deci avea experiența momentului trist trecut de o parte a Europei, venind în țară, a făcut acest lucru, cinci președinți în cinci luni de zile”, a mai adăugat Petre Daea.

De asemenea, ministrul a mai adăugat că există „oameni politici care vor să își construiască o rampă de lansare politică pe subiectul pestei porcine africane”, unii dintre ei fiind „chiar vegetarieni”.

„Chiar dacă eu sunt aici, la București, gândul meu, viața mea este legată de fermieri, de oamenii care sunt acolo la sate, alții se duc la sat la sfârșitul săptămânii odată când încep ciclurile electorale și... ce bună este această temă, că noi vrrem să construim pe lacrimile țăranilor o pistă de lansare politică”, a precizat Daea.

„Unii care sunt acum și sunt doi lideri de partid care bat tare în tobă că ziua nu mănâncă carne de porc. Le cunosc interesele, pentru că le pot demonstra ce interes au avut de-a lungul vremii, pentru acest domeniu și că nu au lăsat în urma lor nimic pe care să-l iei cu mâna și să spui domnule ăstea sunt făcute de mine, dacă o iei cu unii prin țară și îi întrebi pe unde ai lăsat tu urme? Ei nu știu”, a mai adăugat Petre Daea.

Două focare de pestă porcină africană au fost confirmate, duminică, în județul Buzău, în două gospodării. Autoritățile bănuiesc că virusul a fost adus din Tulcea.