Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri seară, la Antena 3, că declarația lui Manfred Weber (liderul grupului parlamentar al PPE din Parlamentul European) nu a fost una spontană, ci pregătită de cineva, fiind citită de pe prompter, președintele Senatului susținând că acesta nu cunoaște realitățile din România.

Calin Popescu TariceanuFoto: Captura Antena 3

"Am văzut declarația lui Weber. O declarație pe care, cu experiența pe care o am, vă pot spune că nu era o declarație spontană, ci citea de pe un prompter, cineva, pentru că nu cunoaște situația din România deloc, cineva i-a pregătit-o, citea o declarație pur și simplu cu niște fraze pe care le-am mai auzit vânturate de unii și de alții și care nu își găsesc niciun fel de suport de realitate în situația din România. România nu a abandonat combaterea corupției, nu a afectat prin reforma justiției în niciun fel independența ei, independența justiției a fost afectată foarte grav de protocoalele secrete care au pus întreg sistemul judiciar în subordinea serviciilor secrete. Asta e realitatea, dar pe care partenerii noștri străini nu o cunosc și de aceea cred că rolul pe care îl va avea doamna Dăncilă este foarte important de a le explica aceste realități", a declarat Tăriceanu, potrivit Mediafax.

Președintele Senatului a adăugat că Manfred Weber și-a schimbat atitudinea în decurs de trei luni.

"A fost la Budapesta să-i acorde tot sprijinul domnului Viktor Orban, în urmă cu aproximativ trei luni se afișa braț la braț cu domnul Orban la Budapesta. Între timp, domnia sa a fost desemnat de doamna Merkel cel care conduce lista partidului care câștigă alegerile europene și ar trebui să devină automat președinte al Comisiei Europene. Și atunci domnul Weber a considerat că trebuie să-și schimbe atitudinea, să arate cât de bun european este el și PPE a fost cel care a promovat votul pe articolul 7 care într-adevăr penalizează Ungaria, articolul 7 dând posibilitatea UE să aplice sancțiuni împotriva uneia dintre țările membre", a completat Tăriceanu.

Manfred Weber, liderului grupului parlamentar al Partidului Popular European (PPE), s-a declarat "foarte îngrijorat" de situaţia din România, observând că Guvernul înregistrează regrese în combaterea corupţiei şi cerându-i premierului Viorica Dăncilă să ofere explicaţii în Parlamentul European.