Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor publice, a declarat, miercuri seara, la Antena 3, că pentru Legea offshore trebuie găsită, cât mai repede, calea de mijloc între investitori și statul român, astfel încât să înceapă exploatarea, deoarece îmbunătățește independența energetică a țării, potrivit Mediafax.

Eugen TeodoroviciFoto: Captura Antena 3

În ceea ce privește Legea offshore, de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră, „trebuie să găsim calea de mijloc, pentru noi ca țară”, a spus Teodorovici, în cadrul unei emisiuni la Antena 3, dar „și investitorul să fie motivat să facă acele investiții”, a completat acesta.

Ca principiu, trebuie să găsim acea prevedere legală care să aducă câștiguri ambelor părți, a subliniat ministrul Finanțelor. „Formula care se va discuta este să fie un câștig de ambele părți”, a adăugat Teodorovici.

În plus, ministrul Finanțelor a precizat că se intenționează păstrarea contractele în derulare, respectiv să se aplice principiul de a nu schimba regulile în timpul jocului.

„Interesul din partea companiilor există. (...) În Marea Neagră există spre 400-500 de miliarde de metri cubi de gaz, confirmate, certe. Sunt confirmate, că de asta și există interesul de a face exploatări de gaze”, a punctat Teodorovici.

Oficialul de la Finanțe a mai spus că, în timpul rediscutării legii, trebuie să fie luate în calcul toate efecte Legii offshore, inclusiv cele care sunt greu de cuantificat. De exemplu, 50% din cantitatea de gaze extrase din Marea Neagră trebuie comercializată în România. „Astfel, va crește independența energetică a României”, a explicat Teodorovici.

Ministrul finanțelor a menționat că este convins că va fi găsit un consens în cualiție pe acest proiect legislativ.

„În a noastră cualiție, PSD-ALDE, se va vota această lege săptămâna viitoare. (...) În ALDE sunt cel puțin șase foști miniștri ai energiei și actualul, Anton Anton, iar la noi domnul Iancu care pot da acel text care să fie benefic pentru România”, a estimat Teodorovici.

Ministrul finanțelor a mai spus că decizia privind forma Legii offshore trebuie să fie luată cât mai repede, „pentru că sunt decizii care trebuie luate la nivel de management al unor companii, de a merge mai departe cu aceste investiții”.

Teodorovici a precizat că, marți, a lipsit de la discuția din Comisiile reunite ale Camerei Deputaților, deoarece a participat la întâlnirea ECOFIN, cea a miniștrilor de Finanțe din Uniunea Europeană. Marți Comisiile reunite ale Camerei Deputaților au adoptat raportul final pe Legea offshore, cu noi amendamente, care a fost trimis spre votul final din plenul Camerei. Miercuri, la votul final, legea a fost retrimisă în comisii, spre dezbatere.