Ministrul Justiției Tudorel Toader a afirmat luni seară, la Antena 3, solicitat să comenteze ce va face dacă președintele o va respinge pe Adina Florea în condițiile în care șeful statului poate refuza o singură dată și motivat propunerea, că a doua variantă la șefia DNA nu trebuie să fie neapărat altcineva.

Tudorel ToaderFoto: Captura Antena 3

"Nu spune nimeni că a doua propunere trebuie să fie neapărat altcineva", a declarat Toader, potrivit Mediafax.

Ministrul Justiției a precizat că Adina Florea a fost aleasă de comisia din cadrul instituției pe care o conduce ca fiind cea mai potrivită pentru funcția de procuror-șef la DNA.

"Comisia de interviuri a fost prezidată de mine și cei patru secretari de stat. Eu m-am exprimat ultimul, i-am lăsat pe colegii mei să văd evaluarea pe care o fac, spre cine își îndreaptă atenția. Doamna Florea, fiecare membru a spus că dânsa este membrul cel mai potrivit pentru această funcție", a completat Tudorel Toader.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat luni, pe Facebook, că i-a trimis președintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a Adinei Florea în funcția de procuror-șef DNA.

Adina Florea a primit aviz negativ din partea Secției pentru procurori a CSM. Ea a fost propusă la șef la DNA de către Tudorel Toader în data de 6 septembrie. O zi mai târziu, procurorul general Augustin Lazăr anunța că se fac verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, de unde provine și Florea, existând suspiciuni că de acolo a apărut în spațiul public protocolul secret din 2016. În data de 27 septembrie a fost programată audierea în fața CSM a Adinei Florea, dar aceasta a fost amânată tocmai pentru a fi finalizată cercetarea disciplinară cerută de procurorul general. Audierea a fost reluată pe 8 octombrie și ulterior a venit și avizul negativ.

Potrivit articolului 54 din legea 303/2004 modificată privind statutul procurorilor și judecătorilor, președintele Klaus Iohannis poate respinge o singură dată propunerea, fiind nevoit să motiveze de ce.