Ministrul Justiției, Tudorel Toader, spune că declarațiile lui Klaus Iohannis cu privire la OUG pe legile justiției arată o contradicție, deoarece președintele și-a exprimat îngrijorarea cu privire la numărul mare de magistrați care se vor pensiona, dar critică amânarea pensionării prin Ordonanță, potrivit Mediafax.

Tudorel ToaderFoto: Agerpres

„Președintele Republicii și-a exprimat îngrijorarea - dacă se pensionează mulți, se creează un deficit de magistrați. Comisia de la Veneția și-a exprimat îngrijorarea și recomandă să facem ceva să amânăm momentul pensionării. Ce ne spune președintele în declarația de astăzi? Că nu am făcut un studiu de impact. Dar eu bănui că după 4 ani de mandat, domnul președinte că a promulgat legea, știe că legea intră în vigoare la 3 zile de la publicare în Monitorul Oficial dacă nu prevede altă dată. Știe că legea urma să intre în vigoare ieri și a intrat în vigoare. Dacă nu se intervenea printr-un act normativ, procedură de ordonanță, legea intra în vigoare și în prima zi sau a doua zi, foarte mulți magistrați puteau depune cereri de pensionare anticipată”, a declarat ministrul Tudorel Toader, la Antena3.

Ministrul Justiției a mai spus că, dacă nu era emisă Ordonanța de urgență, atât îngrijorările președintelui Klaus Iohannis, cât și ale Comisiei de la Veneția, cu privire la numărul mare de magistrați care ar urma să se pensioneze, rămâneau la nivelul „unei stări de preocupare și atât”.

„E o contraducție - între a fi îngrijorat că se pensionează mulți și a critica că s-a amânat pensionarea prin lipsa unui studiu de impact pe care oricum nu-l face ministrul Justiției. Dar nu e prima contradicție pe care eu o constat și mergem mai departe”, a mai spus Toader.

Precizările vin după ce președintele Klaus Iohannis a declarat, joi la Bruxelles, că ordonanța de urgență care modifică Legile justiției, adoptată de Guvern, este foarte îngrijorătoare și că ministrul Tudorel Toader a venit cu actul normativ fără o evaluare transparentă.

"Această OUG e foarte îngrijorătoare. Avem multe lucruri de discutat. Bunăoară pensionarea magistraților e o chestiune pe care am semnalat-o, am cerut parlamentului o reevaluare. Nu au făcut-o, apoi ministrul Justiției să vină fără o evalurea transparentă, săs chimbe articole, dar nu a rezolvat problema, pur și simplu le-a amânat. S-au introdus pentru noapte noi condiții pentru procurori. Se ignoră avizele", a afirmat Klaus Iohannis, joi la Bruxelles.