Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri, la Antena 3, că mai mulţi consilieri municipali social-democraţi au anunţat-o că au fost chemaţi la sediul PSD, pentru a li se cere să nu îi mai susţină proiectele în cadrul Consiliului General al Capitalei şi să se delimiteze de ea.

Gabriela FireaFoto: Captura Antena 3

"Sunt chemaţi consilieri generali PSD la sediul central, în care domnul Ştefănescu, fost secretar general adjunct al PSD, îi cheamă şi le spune că are girul domnului preşedinte Dragnea să discute cu dumnealor şi să le spună că nu este bine să mai voteze în Consiliul General proiectele propuse de mine, că trebuie să îmi ceară demisia de la PSD Bucureşti şi că trebuie să se delimiteze de mine. (...) Zilele trecute au fost chemaţi individual, astăzi au fost chiar în grup şi m-au sunt din sediul Kiseleff pentru că au crezut că sunt şi eu acolo. Au fost sunaţi de la secretariat. Când au văzut că eu nu sunt, atunci s-au alertat şi unii dintre ei m-au sunat să îmi spună că ei pleacă şi nu vor să semneze ceea ce domnul Ştefănescu le spune că trebuie să semneze împotriva mea", a declarat Firea pentru Antena 3, citează Agerpres.

Potrivit primarului general, consilierilor municipali li s-ar fi promis funcţii precum cea de consul sau lider de organizaţie locală. Primarul general a adăugat că le mulţumeşte consilierilor generali care "au dat dovadă de onoare" şi care au refuzat să semneze angajamente dictate de către Codrin Ştefănescu. Firea a mai apreciat că este vorba despre o acţiune nestatutară, pe care Comitetul Executiv al partidului ar trebui să o sancţioneze.

Firea a mai spus că în momentul în care i-a transmis liderul PSD aceste lucruri, Liviu Dragnea a răspuns că Ştefănescu "nu e copilul lui" şi, prin urmare, nu răspunde pentru faptele lui.

"Atunci are posibilitatea să intervină ca preşedinte al partidului şi să stopeze ceea ce face inclusiv acum domnul Ştefănescu în Kiseleff şi ceea ce a făcut toată ziua. (...) După votul care s-a dat în CEx, unde s-au stabilit nişte lucruri şi toţi ne-am asumat o atitudine publică - am tăcut, aşa cum ştiţi în această perioadă, deşi poate unele lucruri nu pot să spun că mă mulţumeau, dar am tăcut în aşteptarea unui nou CEx unde să îmi spun punctul de vedere. Dar dumnealor înţeleg că nu au încetat şi continuă un război care este în primul rând îndreptat împotriva cetăţenilor", a declarat Firea.

În acest sens, ea a precizat că, urmare a faptului că în şedinţa de joi a Consiliului General al Capitalei nu a fost adoptat proiectul de rectificare bugetară, nu sunt bani în vederea achitării în avans a gazelor pentru această iarnă, nu se pot plăti bursele elevilor şi subvenţia pentru transportul în comun.

"Am avut un primar general care a avut un consiliu general ostil şi a ajuns preşedinte. Eu nu vreau să intrăm în aceeaşi logică, totuşi. Să ne facem cu toţii treaba", a precizat ea.

Gabriela Firea a adăugat că a auzit din presă că Ştefănescu ar fi nemulţumit de faptul că primarul general nu anunţă în cadrul PSD proiectele pe care vrea să le susţină pentru Bucureşti.

"Eu spun public, cu riscul să fiu exclusă: nu voi cere niciodată aprobarea domnului Ştefănescu pentru ceea ce se întâmplă la Primăria Capitalei. Eu dau socoteală doar în faţa bucureştenilor şi a legii. Nu îi voi cere niciodată aprobarea nici domnului Dragnea, nici domnului Ştefănescu pentru ceea ce se propune la PMB fiindcă eu nu fac altceva decât să aplic ad literam ceea ce Biroul Permanent a aprobat, şi anume programul de guvernare locală, cu care am câştigat alegerile", a precizat ea.

  • UPDATE Gabriela Firea: La sediul din Kiseleff se pune la cale sabotarea mea ca primar general al Capitalei

Într-un comunicat de presă difuzat ulterior, Gabriela Firea acuză că secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, pune la cale, în sediul central al partidului din Kiseleff, sabotarea sa ca primar general al Capitalei, prin întoarcerea împotriva ei a consilierilor generali social-democrați.

"Am informații certe că la sediul central al PSD din Șoseaua Kiseleff se pune la cale un plan de sabotare a mea în calitate de Primar General al Capitalei, prin întoarcerea împotriva mea a consilierilor generali PSD. Concret, dl. Codrin Ștefănescu, fost secretar general adjunct al PSD, în total dispreț față de statutul partidului, a început să-i convoace individual pe consilierii generali pentru a-i convinge să se delimiteze de mine și de echipa mea și să nu-mi mai voteze proiectele, promițându-le funcții și alte avantaje", a transmis Gabriela Firea, vineri, într-un comunicat de presă, citat de Mediafax.

Primarul general al Capitalei mai susține că sunt exercitate presiuni asupra consilierilor generali ai PSD să semneze declarații prin care să spună că sunt constrânși să voteze la ședințele CGMB proiecte cu care edilul nu este de acord.

"Mai mult, se fac presiuni asupra consilierilor generali să semneze declarații cum că sunt constrânși să voteze, la fiecare ședință, proiecte cu care nu sunt de acord. Oricine ar semna așa ceva s-ar dovedi nu doar de rea credință, ci și nedemn. Pentru că toate proiectele pe care le propun eu sunt conforme cu Programul de Guvernare Locală, aprobat de conducerea partidului, și cu care ne-am prezentat în fața electoratului în 2016. Am primit încrederea alegătorilor din Bucuresti, care ne-au dat 7 primari și majoritate în Consiliul General tocmai pentru a putea pune în aplicare acest program", mai spune Firea.

Aceasta precizează că dacă nu sunt votate proiectele în Consiliul General al Municipiului București atunci bucureștenii vor avea de suferit și oferă ca exemplu nevotarea rectificării bugetare lucru care a dus la imposibilitatea achitării în avans a gazelor pentru energia termică.

"Dacă nu votează proiectele noastre, nu pe mine mă pedepsesc, ci pe bucureșteni, cei care le-au acordat votul și încrederea. Așa cum s-a întâmplat la ultima ședință de Consiliu General, când din cauza faptului că nu a fost votată rectificarea bugetară, nu putem achita în avans gazele pentru energia termică. Vom rezolva acest lucru la ședința următoare, după ce sper că au înțeles toți colegii ce consecințe poate avea, uneori, votul politic. Un primar poate supraviețui foarte bine și cu un Consiliu ostil. Avem exemple în istoria recentă când unul dintre predecesorii mei a fost într-atât de afectat de ostilitatea consilierilor încât a devenit Președintele României. O astfel de relație nu ar aduce însă nimic bun pentru bucureșteni!", a completat edilul Primăriei Capitalei.

Gabriela Firea îi solicită președintelui PSD, Liviu Dragnea, "să-l retragă în „cazarmă” pe Codrin Ștefănescu sau să-l trimită pe alte fronturi".

"Prin urmare, îi solicit public, ceea ce i-am cerut și personal, președintelui PSD Liviu Dragnea să-l retragă în „cazarmă” pe Codrin Ștefănescu sau să-l trimită pe alte fronturi. La Primăria Capitalei nu avem nevoie de războaie și încercăm să facem cât mai puțină politică și cât mai multă administrație, în beneficiul cetățenilor. Am înțeles destul de târziu, la jumătatea mandatului, că nu mai are sens să mă iluzionez că voi beneficia de sprijin pentru marile proiecte al Capitalei - cum ar fi rezolvarea problemei traficului prin finalizarea centurii Ocolitoare, la care nici nu se lucrează în ritm susținut, dar se inventează, în schimb, motive pentru a nu fi transferată la Primăria Generală. Aș vrea însă măcar să fim lăsați în pace, să putem lucra pentru cetățeni", a declarat Firea.

Aceasta a completat că Bucureștiul este condamnat la subdezvoltare prin tentativa de distrugerea majorității PSD-ALDE în Consiliul General.

"Practic, prin distrugerea majorității PSD-ALDE din Consiliul General, ceea ce se încearcă în aceste zile, este condamnat Bucureștiul la subdezvoltare, încetinirea proiectelor, sau chiar blocarea celor începute de mine si echipa mea. Sunt convinsă că bucureștenii vor ști să facă diferența, la toate scrutinele care ne așteaptă, între cei care muncesc zi de zi pentru ca ei să aibă o viață mai bună și cei care, pentru interese personale, distrug tot ceea ce s-a realizat până acum", a conchis primarul general a Capitalei.