Președintele României, Klaus Iohannis, a hotârât să amâne înaintarea în grad a colonelului Dumitru Paraschiv, cel care a coordonat intervenția brutală a Brigăzii Speciale a Jandarmeriei la protestul din 10 august, până după ce organele judiciare vor emite un punct de vedere cu privire la legalitatea acțiunilor Jandarmeriei, arată un răspuns al Administrației Prezidențiale pentruZiare.com.

Barbatul in alb din Piata VictorieiFoto: Facebook - Nck Stavre

Potrivit răspunsului Administrației Prezidențiale, președintele nu este obligat să dea curs cererilor de acest gen.

”Acordarea gradului de general, respectiv a gradului profesional de chestor de poliție, conform Deciziei Curții Constituționale nr. 1222 din 12.11.2008, reprezintă o atribuție exclusivă a Președintelui României, iar nu o obligație, astfel că șeful statului are posibilitatea de a aprecia dacă acordă sau nu gradul de general, respectiv gradul profesional de chestor de poliție”, arată răspunsul Administrației Prezidențiale.

Colonelul Cătălin Paraschiv, cel care a coordonat intervenția brutală a Brigăzii Speciale a Jandarmeriei la protestul din 10 august, a fost propus de ministrul Carmen Dan spre avansare la gradul de general de brigadă, MAI fundamentând propunerea pe faptul că ofițerul a dat dovadă de un ”înalt profesionalism”.