Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu crede că președinția României la Consiliu UE nu va fi un succes deoarece România este ruptă în doua fiind o luptă foarte dură pentru putere. Tăriceanu nu crede că actualul guvern are o problemă de imagine și de corupție ci doar o Opoziție care îmbracă lupta pentru putere într-o luptă anticorupție și ”umblă cu pâra la Bruxelles”. Acesta ar fi motivul pentru care mai sunt unii oameni la Bruxelles care cred că actuala putere luptă pentru corupți, iar alții se luptă cu ei.

Calin Popescu TariceanuFoto: Captura Antena 3

Tăriceanu este convins însă că actualul guvern va funcționa bine din punct de vedere tehnic și este ”foarte pregătit” pentru șefia Consiliului UE, dar crede că dacă nu va exista o unitate politică nu se vor putea rezolva probleme precum aderarea la Schengen sau ridicarea MCV-ului.

”România nu e pregătită pentru preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene. Preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene ar însemna pentru România o extraordinară ocazie pentru a-și promova pe agenda Consiliului și atât timp cât deține președinția, a unor subiecte importante pentru ea. De exemplu trebuie să rezolvăm problemă aderării la Schengen, trebuie să rezolvăm problemă ridicării MCV-ului. Dar România nu va putea să facă acest lucru, pentru că este o țara ruptă în două. Este o fractură uriașă între putere și opoziție. Este o luptă pentru putere fără amejamente, sălbatică, camuflată prost sub etichetă luptei împotriva corupției. Eu spun că este camuflată foarte bine. (...) Este o luptă furibundă pentru putere într-un stil care a fost instalat de Băsescu. Dacă mergem mai departe în acest fel distrugem nu numai democrația, dar distrugem și țara. România va fi în final o tară distrusă, fără elite politice, fără elite economice, fără nimic. Va fi o țară care va fi la cheremul tuturor”, a declarat Tăriceanu la Antena 3.

Declarații Tăriceanu:

- Avem performanță economică, salarii și pensii mai mari, un mediu antreprenorial mai bun, mai performant.

- Avem o infrastructură mai bună pe Învățământ, Sănătate, Transporturi...

- Despre Coaliție: Nu s-a schimbat nimic fundamental între cele două partide. Nu am avut de gând, nu am de gând și nici nu voi avea de gând să rup coaliția

- Nu știu dacă voi fi ales candidatul Coaliției pentru prezidențiale. Nu președintele trebuie să fie actorul principal ci partidele si Parlamentul. Sigur, președintele nu trebuie să fie unul absent din viața politică așa cum e actualul președinte, dar el trebuie să fie mai în spate și să fie echidistant ca să poată garanta că rezolvă o criză și să aibă încrederea tuturor forțelor politice.

Notă de atmosferă: O emisiune în care Tăriceanu a vorbit cât de mult a dorit, a evitat răspunsuri tranșante cum ar fi candidatura la prezidențiale și nu a fost deranjat de moderator.