Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a respins acuzațiile potrivit cărora protocoalele secrete au fost încheiate în baza unei hotărâri semnată chiar de el în 2005, când era premier. El întreabă dacă hotărârea a cerut cumva serviciilor să meargă în Justiție cu dosarele galbene la judecători, potrivit Mediafax.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

”Eu am urmărit cu precădere o declarație a procuraturii generale sau a procurorului general prin care încerca să se dezvinovățească pentru ceea ce cu toții astăzi cunoaștem - protocoalele secrete din Justiție, care au pervertit practic actul din Justiție și ne-au demonstrat că independența Justiției a fost numai o liozincă de fațadă și în spatele acestei lozinci lucrurile stăteau cu totul și cu totul altfel. A făcut referire la o hotărâre de guvern adoptată în 2005, când eram prim-ministru. Spune: noi suntem nevinovați, hotărîârea de guvern a obligat să facem protocoale.

El i-a adresat o serie de întrebări ”aproape retorice” lui Augustin Lazăr.

”Cumva hotărârea de guvern vorbea despre protocoale secrete și să intre cu bocancii în Justiție din partea serviciilor? Evident că nu. Hotărârea de guvern cerea cumva să se facă dosare politice tuturor oponenților lui Traian Băsescu și lui Klaus Iohannis? Răspunsul este: evident nu. Această hotărâre a cerut cumva serviciilor la acea dată să meargă în Justiție cu dosarele galbene la judecători, adică cu informații de care apărarea nu putea lua la cunoștiință sau această hotărâre a cerut să asculte sute de mii de telefoane, astfel încât șase milioane de oameni să fi fost ascultați, inclusiv lideri politic la nivel înal, oameni de afaceri și așa mai departe? Această hotărâre le-a cerut să distrugă companiile românești care urmau să fie preluate de cei care erau în cercul de favoriți ai acelei structuri oculte de putere? Sau le-a cerut să încașlce legea penală făcând echipe mixte între servicii și procuratură? Toate aceste lucruri evident că nu se găsesc în această hotărâre de guvern”, a adăugat liderul ALDE.