Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni laTVR1, referitor la excluderea lui Adrian Țuțuianu și a lui Marian Neacșu din PSD, că mai mulți colegi sunt ”preocupați” ca nu cumva să fie afectată majoritatea parlamentară.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Am avut discuții cu colegi de-ai mei, care au venit preocupați, dacă nu cumva majoritatea din Parlament. Nu vă ascund că este și preocuparea mea. Evident că la voturi, pentru că orice proiect guvernamental ajunge tot la vot”, a spus Tăriceanu, care a adăugat că există totuși o majoritate confortabilă.

Tăriceanu a mai comentat că preocuparea sa în aceste zile este preluarea președinției Consiliului UE, pentru că pentru ca ”acest mandat să fie de succes trebuie să fie implicate guvernul, președintele, parlamentul, iar aceste trei instituții trebuie să coopereze, să găsim consensul și la nivelul partidelor parlamentare”.

Acesta a mai spus că nu știe dacă există o minimă comunicare între guvern, președinte și că ” nu vorbim pe o singură voce, avem parlamentari care se duc în PE și spun că România este cea mai coruptă țară din Europa. Eu cred că ar trebui să se realizeze un consens”.

"E o falie adâncă în societate care nu pare să se colmateze cât de cât și această situație ne aduce foarte multe neajunsuri. Privind această scenă politică așa cum am descris-o sigur dau puține șanse posibilității stabilirii unui consens. Este ultima sută de metri (a preluării președinției Consiliului UE - n.r.). Mai sunt două luni. Probabil că această dispută care domină scena politică românească, dusă la extrem, ieșită din tipare, avem reacție și contrareacție care nu se mai termină și care se amplifică de la etapă la etapă această luptă", a completat Tăriceanu.

El a mai vorbit și de o serie de ”arme letale” ale Opoziției, precum moțiunea de cenzură, prin care se încearcă distrugerea.

”Toate aceste evenimente sunt componenetele unei lupte pe viață și pe moarte la distrugere”, care este rezultatul unui stil de politică indus de Traian Băsescu. "Mie mi se pare că, în primul rând, toate aceste evenimente care nu se mai sfârșesc sunt de fapt componentele unei lupte pe viață și pe moarte, la distrugere. Avem și aria politică, prin care Opoziția are câteva arme care pot deveni letale, moțiunile simple, care sunt mai puțin periculoase, moțiunea de cenzură, mai periculoasă, prin care se încearcă distrugerea adversarului. Aceste lucruri sunt după modelul lui Traian Băsescu. A încercat să distrugă liderii din PSD, începând cu Adrian Năstase, a încercat să preia PNL în mod ostil. Nu a reușit. Demersul următor a fost trimiterea la închisoare a unor persoane. Vedem acum că unii dintre ei sunt achitați. Cred că aceste lucruri generează dorința de revanșă", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Vorbind despre prezidențiale, Tăriceanu spune că nu este cazul unei discuții cu PSD-ul pe aceast temaă deoarece ”ei au anumite probleme interne acum”.