Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni la TVR1, că ar putea candida din partea ALDE la alegerile prezidențiale, deoarece scorul său e deasupra celui al partidului, însă "a avea în spate forța PSD este factor major și hotărâtor".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Eu pot să candidez din partea ALDE. Pot să iau eventual scorul pe care îl are ALDE sau aș putea să iau ceva mai mult, având în vedere că în sondajele în care am o cotă care depășete cota susținere a partidului pe care îl conduc, dar sigur că a avea în spate forța PSD e un factor major, un factor hotărâtor. Probabil (anunțul candidatului la prezidențiale -n.r.) primul trimestru al anului viitor, sfârșitul primului trimestru, începutul trimestrului doi. Înainte de alegerile pentru Parlamentul European", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, luni seară la TVR 1.

Întrebat dacă acest lucru nu ar presupune un prim exercițiu de candidatură PSD și ALDE pe liste comune la PE, Tăriceanu a răspuns: "Se poate și asta. Noi în 2016 am mers pe liste separate tocmai pentru a dovedi că nu suntem agățați, nu suntem tolerați. Și eu cred că a fost mai bine așa, nemaivorbind de faptul că mie mi se pare că în România liberalismul autentic a avut și are nevoie de o reprezentare."

Acesta a vorbit și despre cum vede funcția de președinte al României și ce ar trebui să facă un șef al statului.

"Sigur că opțiunile oamenilor se fac și pe considerente de apartenență la partid, ideologice. Eu aș fi mai tentat să arăt oamenilor nedepășind Constituția, nejucând la limită, ce poate face președintele pentru România, cum poate să o apere, s-o promoveze, dar cred că trebuie o altă abordare care va diferi mult față de ceea ce am văzut până acum. Președintele trebuie să aibă experiența politică și diplomația necesară să lucreze cu majoritatea parlamentară aleasă de cetățeni. Nu e corect ca președintele să devină liderul Opoziției", a spus Tăriceanu.

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu a declarat luni seară că partidul pe care îl conduce are şanse să obţină un scor de 15% la alegerile europarlamentare de anul viitor, menţionând că după acestea va decide dacă va candida pentru funcţia de preşedinte al României, potrivit Agerpres.

"Eu cred că la alegerile pentru Parlamentul European putem obţine un scor de 15% şi să avem cinci-şase europarlamentari. (...) Ambiţia noastră este să depăşim în final PNL, să arătăm să suntem singurul partid autentic liberal", a declarat Călin Popescu-Tăriceanu la TVR 1.