O întrebare-cheie a fost pusă, luni, de Moise Guran în cadrul emisiunii România în Direct de la Europa FM: Dacă România ar ieși din UE, credeți că ar reuși să-și păstreze integritatea teritorială? Deși realizatorul a încercat să ocolească politizarea subiectului și a evitat să ofere posibile motive pentru ieșirea din UE, cei mai mulți dintre ascultători tot la argumente politice ajungeau.

Moise Guran la Europa FMFoto: Captura EuropaFM.ro

A fost prima emisiune după ziua de 1 Decembrie, iar ziaristul a explicat de ce a ales această temă pentru discuția cu ascultătorii, ce a atins Brexit-ul, trăsăturile populației din diverse regiuni ale țării sau mecanismele de control oferite de apartenența la UE:

  • "De ce? Pentru că în țara noastră sunt deja oameni care au o identitate europeană, care se simt parte a valorilor europene și oameni care nu se simt parte a acestor valori europene. Și pentru că ar exista la vremea respectivă o forță centrifugă destul de mare. (...) Discuția cu integritatea nu e nici de joacă, nici de neimaginat. Să ne amintim faptul că România a fost pe punctul de a pierde partea nordică a Ardealului, a pierdut-o în 1940, după care a revenit Transilvania întreagă la România (...) Stalin este cel care a decis că Transilvania trebuie să rămână la România integral. Nu e așa mult din 1945, oricum nu sunt 100 de ani."

Emisiunea poate fi urmărită aici