Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi seară, că a redactat draftul de sesizare a Curţii Constituţionale a României în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională, după ce preşedintele Klaus Iohannis a refuzat numirea lui Ilan Laufer la Dezvoltare și a Olguței Vasilescu la Transporturi.

Tudorel ToaderFoto: Agerpres

"Pe mine mă puteţi întreba dacă am redactat draftul de sesizare şi v-aş răspunde că da. Ce se întâmplă cu sesizarea, nu eu sunt autor, subiect (...), ci doamna premier, dacă va fi Guvernul, preşedintele Camerei Deputaţilor, preşedintele Senatului. Cel mai probabil şi mai firesc, doamna premier, că e vorba de numirea unui membru al Guvernului, adică a unui ministru sau a doi miniştri", a declarat Tudorel Toader pentru Antena 3.

El a adăugat că preşedintele "nu are nicio competenţă în revocarea ministrului" şi că Guvernul "nu este făcut şi desfăcut de către preşedinte".

„Ipoteza în care un post de ministru este vacant, nu intră în discuție revocarea, intră în discuție doar numirea. Premierul propune, președintele poate refuza doar o dată, nu mai poate refuza încă o dată. Nu înseamnă că ministrul-candidat refuzat nu mai poate fi propus la un alt minister. A doua situație, postul de ministru este ocupat, primul-ministru vrea să-l înlocuiască pe ministru cu un altul. Președintele nu are nicio în revocarea ministrului, Guvernul nu este făcut și desfăcut de președinte, este condus de premier care el are putere de revocare. Președintele poate refuza o dată”, a spus Toader.

Reamintim că după ce Iohannis a refuzat numirea lui Ilan Laufer la Dezvoltare și a Olguței Vasilescu la Transporturi, PSD a venit cu propunerea de numire a Olguței Vasilescu la Dezvoltare și a lui Mircea Drăghici la Transporturi, însă șeful statului a anunțat că va da un răspuns abia după sărbătorile de Centenar.