Nicolas Sarkozy ar fi venit la Bucuresti pentru a obtine trimiterea de trupe romanesti in Ciad, a declarat analistul politic Valentin Stan in cadrul emisiunii "Sinteza zilei" (Antena 3). Vizita foarte scusta a presedintelui francez, lipsa unei delegatii oficiale adecvate si fara niciun ministru arata ca nu s-a urmarit semnarea de contracte comerciale ci doar promisiunea trimiterii a circa 120 de soldati romani in Ciad.

Stan i-a acuzat pe presedintele Basescu si pe presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, ca au facut tara de rusine prin adoptarea rapida, fara cap, a tratatului de la Lisabona, tratat ce contravine multor prevederi ale Constitutiei Europene.

Celor doi demnitari amintiti, dar si politicienilor romani, Valentin Stan le-a dedicat si cateva melodii (Tara Comunista, Economia saracilor si Guvern Comunist) in interpretarea lui Jean Moscopol: "Ce frumoasa este viata/ cand esti ... dimineata" sau "Comunistii te ajuta/si apoi te executa"

Si Ion Cristoiu a acuzat semnarea tratatului amintit spunand ca "smecherii astia de francezi vin aici ca in tara tribului baluba si ne vara ceva pe gat, ne dau niste margele iar ei pun mana pe gaz, pe licitatii... N-am pomenit ca Parlamentul unei tari sa voteze cu entuziasm un tratat in cinstea vizitei lui Sarkozy. Cred ca daca venea si Carla Bruni votam transformarea Romaniei in ghiocel. Cum poate sa zica presedintele asa ceva? Nu avem atata demnitate?"

Deasemenea, acordul pentru libera circulatie a romanilor in Franta l-a infuriat pe Ion Cristoiu care-l considera o inventie deoarece oricum aveam libertate de circulatie. "Pai pana acum nu circulam? Sau de acum umblam in chiloti prin Franta?", s-a revoltat cunoscutul jurnalist.

Spre deosebire de Valentin Stan, Cristoiu crede ca Sarkozy a urmarit si incheierea de contracte comerciale, in acest scop stand de vorba si cu premierul Tariceanu. "S-au asigurat ca le cumparam aeronavele, ca or sa castige licitatiile pe care le-au pierdut pana acum si ca or sa mai deschida vreo cinci Carrefouri din alea de doi lei", a incheiat Cristoiu.