Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a afirmat sâmbătă seara, la România TV, că se discută ca accizele pentru combustibili să fie reduse, în același timp cu o plafonare a prețurilor la carburanți.

Eugen TeodoroviciFoto: Agerpres

De la 1 ianuarie, prețurile la carburanți ar putea să crească, ca urmare a indexării accizei la carburanți cu inflația.

„Se încearcă o asociere cu Ordonanța aceasta faimoasă (n.red. - cea prin care au fost introduse mai multe modificări fiscale inclusiv taxa pe activele financiare ale băncilor). N-are Guvernul nicio vină. Acestea sunt obligațiile pe care le ai de aplicat ca țară membră a Uniunii Europene vizavi de creșterea aceasta a accizei. Sunt Directive europene”, a spus Teodorovici la RTV, potrivit Mediafax.

Valoarea accizelor din România este de 48% la motorină și aproximativ 50% la benzină, unul dintre cele mai ridicate la nivel european, a mai subliniat demnitarul de la MFP.

„Cu alte cuvinte este loc de manevră. Față de prețul de producție, în România, nivelul acestor taxe este foarte ridicat. Atunci, trebuie un set de măsuri. Putem să discutăm, după cum am spus în toamnă, de o reducere a acestei accize. Dar cum facem să ne asigurăm că această reducere se va regăsi la pompă, pentru că noi, fiind captivi la pompă, cu siguranță companiile, cum a fost și cazul reducerii TVA la 9%, în 2015, nu transferă către pompă acea reducere?”, a detaliat Teodorovici.

De asemenea, ministrul Finanțelor a reconfirmat că au început și discuțiile pentru plafonarea prețului la carburanți, pentru șase luni. „Nu cade (n.red. - argumentul cu Directiva europeană)”, a adăugat Teodorovici.

În plus, acciza la tutun crește de la începutul anului viitor, ca urmare a Directivelor europene.