Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunțat, luni seară, că se vor lua ”măsuri reparatorii” pentru acei condamnaţi care au sentinţe definitive pronunţate de completurile constituite nelegal la instanța supremă şi care nu au putut depune contestaţie în anulare în termenul legal. Între cei care au ieșit din termen pentru contestația în anulare este și Liviu Dragnea, condamnat în dosarul Referendumului. Elena Udrea, Alina Bica, Rudel Obreja, Dan Șova și Șerban Pop au fost recent eliberați din penitenciar după ce avocații acestora au formulat contestații în baza deciziei Curții Constituționale privind completurile de 5 judecători constituite nelegal, începând cu 2014.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul Justiției a făcut aceste declarații la Antena 3 și a spus că crede că trebuie luate măsuri radicale în Justiție, după ce Mihai Gâdea i-a cerut să se pronunțe asupra unor presupuse cazuri de abuz în Justiție.

”Voi trimite președintelui și declarațiile de la CNSAS ca să vadă ca toate propunerile mele nu au avut legături cu Securitatea și să vedem ce mai inventează președintele atunci”, a afirmat ministrul Justiției despre refuzul președintelui Iohannis de a o numi în fruntea DNA pe procurorul Adina Florea.

De asemenea, ministrul Justiției a afirmat că va face apel din nou la decizia Curții Constituționale în cazul revocării procurorului general, Augustin Lazăr.

Măsuri reparatorii pentru condamnații care au depășit termenul contestației în anulare

Ministrul Justiţiei a anunțat că se vor lua ”măsuri reparatorii” pentru acei condamnaţi care au sentinţe definitive pronunţate de completurile constituite nelegal la instanța supremă şi care nu au putut depune contestaţie în anulare.

"În termen scurt vom veni cu măsuri reparatorii și pentru cei care au pierdut sau depășit termenul de contestaţie în anulare. (...) Că a pierdut termenul de contestație sau nu, s-a aflat în aceeași ipoteză. Au fost condamnați de complete nelegal constituite”, a declarat ministrul Justiției, la Antena3, fără a preciza despre ce măsuri este vorba.

Elena Udrea, Alina Bica, Rudel Obreja, Dan Șova și Șerban Pop au fost recent eliberați din detenție după ce avocații acestora au formulat contestații față de formarea completurilor de 5 judecători de la instanța supremă.

Între cei care au ieșit din termen pentru contestația în anulare este și Liviu Dragnea, condamnat în dosarul Referendumului. Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare in 2017 de către Instanța supremă în dosarul privind fraude la referendum, judecătorii susţinând că acesta a ales să îşi folosească "abuziv autoritatea şi influenţa" în partid "pentru a denatura rezultatul scrutinului. Un alt demnitar condamnat de un astfel de complet este fostul premier Adrian Năstase. El a fost condamnat definitiv a doua oară, în ianuarie 2014, în dosarul Zambaccian.

În noiembrie 2018, Curtea Constituțională a decis că toate completurile de 5 judecători de la instanța supremă constituite începând din 2014 au fost compuse nelegal pentru că nu au fost trași la sorți toți cei 5 magistrați din complet, unul dintre ei fiind membru de drept.

Conform legii, sentințele definitive pot fi atacate prin contestație în anulare pe motiv de compunere nelegală a completului de judecători doar în termen de 30 de zile de la comunicarea sentinței definitive motivate.

Toader: Consolidăm prin norme juridice statutul Secției de anchetare a magistraților

Toader a mai anunțat că va fi "consolidat", prin norme juridice, într-un viitor foarte apropiat, statutul Secției actuale de investigare a infracțiunilor comise de magistrați.

"Consolidăm, prin norme juridice, într-un viitor foarte apropiat, statutul Secției actuale de investigare a infracțiunilor comise de magistrați. Atât pot spune astăzi. Vom consolida statutul, funcționarea, transformarea acelei secții, ca ea, secția de astăzi, să își poată îndeplini rolul preventiv pe care îl are în raport cu judecătorii și procurorii. Convingerea mea este că dacă disciplinar nu va fi suficient (...) penalul pe care îl va declanșa, este părerea mea, Secția de investigare va fi de natură să sancționeze sever ce s-a întâmplat și se va dovedi cu probe legale și de a avea acel rol preventiv în legătură cu ceilalți magistrați”, a declarat ministrul Justiției, la Antena3.