Tudorel Toader a declarat luni seară, la Antena 3, că statutul Secției pentru anchetarea magistraților va fi consolidat în scurt timp și că structura va fi transformată, astfel încât să își poată îndeplini rolul preventiv. Toader a evitat să lămurească dacă acest demers înseamnă transformarea Secției în parchet, potrivit Mediafax.

Tudorel ToaderFoto: Agerpres

„Consolidăm, prin norme juridice, într-un viitor foarte apropiat, statutul Secției actuale de investigare a infracțiunilor comise de magistrați. Atât pot spune astăzi. Vom consolida statutul, funcționarea, transformarea acelei secții, ca ea, secția de astăzi, să își poată îndeplini rolul preventiv pe care îl are în raport cu judecătorii și procurorii. Convingerea mea este că dacă disciplinar nu va fi suficient (...) penalul pe care îl va declanșa, este părerea mea, Secția de investigare va fi de natură să sancționeze sever ce s-a întâmplat și se va dovedi cu probe legale și de a avea acel rol preventiv în legătură cu ceilalți magistrați”, a declarat ministrul Justiției, la Antena3.

Transformarea Secției pentru anchetarea magistraților a mai fost dezbătută public și în luna noiembrie, la Ministerul Justiției. La acel moment, Adina Florea, procurorul-şef adjunct al Secţiei de investigare a magistraţilor, a spus că este întemeiată solicitarea ca structura să fie transformată în direcţie după modelul DNA şi DIICOT, întrucât e necesară o independenţă faţă de Parchetul General.

„Vizavi de demersul nostru şi de solicitarea ca această secţie să se organizeze din punct de vedere legislativ în direcţie, cred că este un demers întemeiat, justifcat, având în vedere importanţa activităţii pe care o desfăşurăm, dat fiind faptul că în această secţie se instrumentează dosare care privesc infracţiuni potenţial săvârşite de persoane cu o anumite calitate. Având în vedere calitatea acestor persoane, considerăm că este necesară o independenţă şi o autonomie totale ale acestei structuri faţă de Parchetul General, cum au DNA şi DIICOT”, a mai spus Adina Florea.