Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a confundat joi seară, la Antena 3, Consiliul Uniunii Europene cu Consiliul European, într-o încercare de a critica refuzul președintelui Klaus Iohannis de a accepta propunerile de miniștri. În cadrul aceleiași emisiuni, acesta a anunțat că industria de apărare românească va fabrica o nouă armă de asalt, de ultimă generație, în colaborare cu compania Beretta.

Niculae BadalauFoto: Facebook - Niculae Badalau

”Un garant al Constituției, cum este președintele României, blochează activitatea Guvernului prin actele dânsului. Nu trebuie să uităm că în acest moment România conduce Consiliul European pe diferitele comisii și cei doi miniștri sunt extrem de importanți, cei doi miniștri care ar trebui investiți”, a spus Bădălău la Antena 3, comentând refuzul președintelui Iohannis de a accepta propunerile pentru Dezvoltare și Transporturi, Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici.

România a preluat de la 1 ianuarie 2019 Președinția Consiliului Uniunii Europene, o instituție care reunește miniștri ai statelor membre. În schimb, Consiliul European reunește șefii de state sau de guverne din UE.

În cadrul aceleiași emisiuni, ministrul Economiei a declarat că industria de apărare românească va fabrica o nouă armă de asalt, de ultimă generație, în colaborare cu compania Beretta, la standarde NATO, finalizarea contractului fiind prevăzută pentru vară, iar începerea producției în toamnă, relatează Mediafax.

Arma va fi fabricată la Plopeni, fabrica fiind aleasă de partenerul italian, a precizat Bădălău, iar pentru început 30% dintre componente vor fi fabricate pe plan local.

Ministrul a vorbit de un plan de relansare a industriei de apărare din România, care a realizat în 2017 exporturi de 120 de milioane de dolari.

Un proiect inclus în acest plan este fabricarea pulberii la uzina specializată de la Făgăraș, în colaboare cu Pirochim Victoria.

„În prezent importăm pulberea”, a precizat ministrul, care spune că urmează a fi construită la Făgăraș o fabrică de nitroceluloză, în următorii doi ani și jumătate, cu credite bugetare, care va fi cea mai modernă din Europa. După începerea producție de pulbere, aceasta va putea fi exportată, a adăugat Bădălău.

Ministrul spune că industria de armament beneficiază de un context favorabil de piață, din cauza sancțiunilor aplicate Rusiei, iar printre clienți se numără Statele Unite sau India.

Bădălău a vorbit și de modernizarea fabricii Metrom din Brașov, pentru a fabrica „muniție NATO și nu numai”. El a admis că valoarea exporturilor ar putea crește în acest an la 150 de milioane de dolari, iar cu noua fabrică de pulbere acestea vor crește și mai mult.