Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat duminică seară, la România TV, că Agentul guvernamental pentru CEDO trebuie să treacă la Ministerul de Justiție și că a avut și o discuție cu ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, în acest sens.

Tudorel ToaderFoto: Agerpres

„Agentul guvernamental pentru CEDO e parte integrantă a Ministerului de Externe, e nefiresc, eu ca ministru le dau mandatul de reprezentare, pentru eventuală stingere a mea de la litigiu, dar sunt la Ministerul de Externe. (...) Le dau mandatul de reprezentare, dar rezultatul final se duce la Externe", a declarat Tudorel Toader într-o intervenție telefonică la RTV, potrivit Mediafax.

Ministrul Tudorel Toader spune că a discutat situația cu Teodor Meleșcanu.

„Până în 2003 erau parte a Ministerului de Justiție, acum avem proiect de lege, am vorbit cu ministrul Meleșcanu, chestiunea durează de multă vreme. Agentul pentru CEDO, pentru Curtea Europeană de Justiție, să fie parte a Ministerului de Justiție, să închidem cercul. Ministrul a înțeles particularitatea și a fost de acord să le transferăm la MJ".

Potrivit art. 1 din O.G. nr 94/1999 privind participarea României la procedurile în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) şi a Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei şi regresul statului în urma hotărârilor şi convenţiilor de rezolvare pe cale amiabilă, Ministerul Afacerilor Externe este instituţia care exercită, în numele Guvernului României, prerogativele de agent guvernamental în faţa CEDO, iar Agentul guvernamental pentru CEDO este entitatea individualizată prin lege pentru a exercita acest rol de reprezentare a statului român, conferit Ministerului Afacerilor Externe.