Augustin Lazăr a declarat luni seară la Digi 24 că înregistrările de la DNA din spațiul public, în care fosta șefă a DNA Anca Jurma și Florentina Mirică discutau, reprezintă o modalitate de reacție a unor magistrați care nu sunt în apele lor. Lazăr a mai spus că activitatea DNA se desfășoară în condiții neprietenoase, potrivit Mediafax.

Augustin LazarFoto: AGERPRES

„Nu putem nega faptul că activitatea DNA se desfășoară în niște condiții mai puțin prietenoase decât anterior, într-un context în care activitatea Ministerului Public e asaltată de multe probleme din exterior. Sunt prezentate și vulnerabilități ale noastre. Se înregistrează unii pe alții, urmează a fi verificate în ce condiții și cum. Aceste vulnerabilități sunt prezentate în show-uri ca fiind ceva general valabil în Ministerul Public. Acestea sunt prezentate tocmai ca argumente pentru punerea sub control a instituțiilor judiciare. Eu vă asigur că DNA trece printr-un proces pozitiv de reorganizare. Unii procurori mai vulnerabili au părăsit DNA, din diferite considerente”, a spus Augustin Lazăr la Digi24.

Procurorul general a spus că în activitatea fiecărui specialist intervine o uzură, iar unii dintre colegii săi s-au retras din cauza oboselii.

„Ce credeți că i-a determinat să înregistreze pe cutare și cutare? Decât în cazul în care să arate că el a făcut tot posibilul să instrumenteze acel dosar. Cineva care e magistrat al Ministerului Public ar trebui să aibă încredere în ceilalți care au examinat dosarul. Trebuie să îi convingi pe ceilalți că acela e adevărul din cauză. Unii colegi iată că nu acceptă o asemenea situație. Nu cred că e o poliță de asigurare, dar e un fel de a reacționa al unui magistrat care nu este în apele lui, tocmai cum trebuie”, a mai spus Lazăr.

Declarațiile vin după ce înregistrarea apărută în spaţiul public, în care protagoniste sunt actuala şefă a DNA, Anca Jurma, şi procurorul Florentina Mirică, a creat agitaţie în sistemul judiciar. În înregistrare, Anca Jurma se plânge de lipsa de curaj a procurorilor din DNA: „Băi, deci e o armată de bărbaţi în această instituţie! Ca şoarecii! Ca şoarecii! Cum îi vezi: oileu!”, se arată în înregistrarea publicată.

În replică, Anca Jurma a precizat, într-o declaraţie transmisă presei, că la discuţie au participat doar cele două şi nu i-a fost cerut acordul pentru efectuarea înregistrării.La scurt timp, Augustin Lazăr a cerut Serviciului de îndrumare şi control din cadrul PÎCCJ să facă verificări.