Bugetul pentru 2019 a fost construit pe un curs sub 4,7 lei/euro, a declarat luni seară, la România TV, Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului. Vâlcov susține că evoluția cursului din ultima perioadă, când leul a avut opt zile la rând minime istorice, este artificială.

Darius ValcovFoto: Agerpres

„Toată această creștere este artificială. Încă nu s-a depistat și probabil vom avea și o analiză, după ce Consiliul Concurenței va termina cu controlul la ROBOR, poate va începe și un control pe aceste speculații pe curs, dacă sunt speculații pe curs. Până la urmă sunt afectate persoanele care au rate în euro. Și statul trebuie să plătească anumite împrumuturi care au scadență în această perioadă și costurile cresc în momentul în care euro crește. Se va publica o ordonanță care a fost adoptată în Guvern, care obligă Consiliul Concurenței să vină cu rezultate în maxim 6 luni, iar Ministerul Finanțelor va face o solicitare către Consilul Concurenței pentru a verifica modul în care a fost raportat ROBOR în ultimii trei ani”, a spus Vâlcov, potrivit Mediafax.

Consiliul Concurenței a anunțat luni că efectuează o investigație privind evoluția ROBOR, în contextul apariției OUG 114 privind unele măsuri fiscale, care introduce taxa pe lăcomie.

  • Darius Vâlcov: Guvernul, BNR și ASF vor discuta politicile financiare în consilul din 4 februarie

La Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială din 4 februarie reprezentanții Guvernului vor avea discuții clarificatoare cu oficialii BNR și ai ASF, a mai declarat la România TV Darius Vâlcov, consiler al premierului Viorica Dăncilă.

„Va exista acel Comitet Național pentru Supraveghere Macroprudențială și atunci reprezentanții Guvernului vor prezenta foarte clar și eu sper ca și ceilalți reprezentanți ai BNR și ASF să înțeleagă ce va prezenta Guvernul și să meargă cu toții pe aceeași linie. BNR, precum și ASF-ul nu trebuie să apere până la urmă interesul băncilor. Atât BNR-ul cât și ASF-ul trebuie să apere interesele românilor. Acest lucru este foarte clar și trebuie să-l urmărescă până la urmă politicile guvernamentale și acestea să se coreleze cu politicile Băncii Naționale și cele ale ASF. Cred că acesta este soluția, de dialog între instituțiile statului, dacă acestea au în comun interesul românilor. Dacă unele dintre ele doresc să apere mai mult actorii care funcționează pe acea piață, nu vor avea un partener în Guvern”, a spus Vâlcov, citat de Mediafax.

Și oficialii BNR au vorbit despre Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială, care are datoria să facă radiografia tuturor pericolelor pentru stabilitatea financiară și unde guvernatorul BNR Mugur Isărescu se poate întâlni la Ministerul Finanțelor cu ministrul Eugen Teodorovici.

Guvernatorul BNR și ministrul Finanțelor fac parte din acest comitet, alături de alți șapte membri, care reprezintă BNR, MFP și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Cu ceva vreme în urmă, în calitate de președinte al CNSM, guvernatorul BNR declara că ia în calcul convocarea unei ședințe speciale a acestui Comitet pentru a discuta despre adoptarea taxei pe activele financiare ale băncilor și despre sistemul bancar din România.