Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni seară, la Antena 3, că Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituțională în privința constituirii completurilor de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), potrivit Mediafax.

Tudorel ToaderFoto: Agerpres

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a arătat că în cazul completurilor de trei magistraţi de la Înalta Curte de Casație și Justiție, "prin analogie, lucrurile sunt identice" cu cele de cinci judecători, dar nu există o decizie a CCR în acest sens.

"Mă întrebaţi de cele de trei. Prin analogie, lucrurile sunt identice. Da. Care-i deosebirea? Deosebirea faptului că nu avem o decizie a Curţii Constituţionale care să aibă în spate, să bazeze pe nelegala constituire a completelor de trei şi analogia nu o putem pune în operă, dar oricând şi oricine, Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituţională şi cei care mai sunt în curs de judecată, în căi de atac sau în contestaţie în anulare, dacă mai au termenul să nu fie expirat, pot ridica în faţa instanţei de judecată excepţia de neconstituţionalitate", a spus Tudorel Toader, la Antena 3.

"Vizavi de completele de cinci, Curtea Constituțională s-a pronunțat în conflict de natură constituțională, vizavi de completele de 3, sigur, Curtea se poate pronunța la sesizarea Avocatului Poporului, autosesizare din oficiu ori a cuiva ori la o excepție ridicată de partea oricărui proces, parte judecată în complet de 3, complet la rândul lui nelegal constituit. Ce vreau să spun? Sunt remedii", a conchis ministrul.