Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR), a menționat, marți, la o emisiune TV, că sunt câteva motive din cauza cărora audierea Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, s-ar putea să nu aibă loc săptămâna viitoare, potrivit Mediafax.

Dan SuciuFoto: Agerpres

„Haideți să vedem invitația. Săptămâna viitoare se întâmplă câteva lucruri importante. Poate că nu săptămâna viitoare trebuie să aibă loc această discuție. Nu vreau să împing lucrurile, trebuie să vedem, Consiliul de Administrație decide, nu eu”, a precizat Dan Suciu, marți, în cadrul unei emisiuni la Realitatea TV.

Astfel, purtătorul de cuvânt al Băncii centrale a reamintit că, luni, este programată ședința Comitetului Național de Supraveghere Macroprudențială (CNSM).

„Spunea și domnul Tăriceanu că este obligatoriu un dialog Guvern – Banca Națională. Da, va avea loc acest dialog în cadrul acestui Comitet. Este Comitetul care cuprinde în structura sa instituțională trei reprezentanți ai Ministerului de Finanțe, trei reprezentanți ai Băncii Naționale și trei ai ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară – n.red.). Vom discuta și problemele legate de Ordonanța 114 și toate implicațiile pe care le are această ordonanță. Mi-e greu să anticipiez cum va avea loc discuția, dar acesta este cadrul instituțional al discuției, în care am fi vrut să aibă loc această discuție, inclusiv din decembrie. N-a avut loc, deși pe 17 decembrie, a avut loc acest Comitet, nu ni s-a spus nimic de această ordonanță, apropo de comportamentul loial pe care ni-l solicită Ministerul de Finanțe, și pe 18 decembrie s-a anunțat această ordonanță. Apropo de comunicare și comportament loial. Sigur că suntem dispuși, obligați, nu dispuși în Comitetul de Supraveghere Macroprudențială”, a explicat Suciu.

Reprezentantul BNR a mai susținut că un alt motiv pentru care nu poate avea loc această audiere este acela că săptămâna viitoare are loc și ședința de politică monetară și prezentarea raportului asupra inflației.

„Sunt câteva evenimente în calendarul băncii, care sunt deja prinse, așa că, printre ele, probabil, vom găsi și timpul necesar, dacă Parlamentul, comisiile acestea consideră să avem o discuție aplicată și nu una inventată”, a subliniat Suciu.