Întrebat, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR), a evitat, marți, să dea un răspuns clar dacă Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Dăncilă, este sau nu potrivit pentru funcția de Guvernator BNR, așa cum s-a vehiculat, în ultimele două zile, potrivit Mediafax.

Dan SuciuFoto: Agerpres

„Habar n-am. Nu știu să vă spun acest lucru și cred că sunt sute de specialiști în banca aceasta (BNR – n.red.) care merită o conducere profesionistă. Dacă dânsul poate furniza o conducere profesionistă, nimic de spus”, a spus Dan Suciu, într-o emisiune la Realitatea TV.

Despre un nou mandat pentru Mugur Isărescu, al cărui mandat se încheie în acest an, consilierul premierului Viorica Dăncilă nu a dat un răspuns direct, duminică seara, la Antena 3, dar a lăsat să se înțeleagă care este opinia sa. „Dacă aș spune ce cred eu, poate ar conta foarte mult și iar mă acuză cineva că a picat Bursa sau nu mai știu ce s-a întâmplat. Cred fiecare este bine să se gândească la ce are de făcut, bine la cariera lui și, la un moment dat, să lăsăm locul și la alții”, a afirmat Vâlcov.

Născut la 1 august 1949, Mugur Isărescu este Guvernator al BNR din septembrie 1990, cu un an de pauză, în 2000, când a fost premier și când a candidat pentru funcția de președinte al României, având unul dintre cele mai lungi mandate din Europa.

„Înțeleg că domnul Vâlcov a avut o opinie. Ce spunea domnul Vâlcov spunea în nume personal, chiar a subliniat acest lucru, și spunea că, la un moment dat. De-acord, la un moment dat, toți trebuie să facem acest lucru - eu, dumneavoastră (realizatoarea emisiunii - n.red.), domnul Guvernator, domnul Vâlcov, chiar, la un moment dat, trebuie să lăsăm locul la alții. Nu știu, când este acel moment. Este Parlamentul României însărcinat să decidă acel moment, în cazul Consiliului de Administrație. Este o decizie pe care toți membrii Consiliului de Administrație o vor respecta, când va deveni explicită”, a precizat Suciu.

Alegerile pentru noul CA al BNR și pentru Guvernator sunt programate în octombrie, mandatul acestora încheindu-se la data de 11 octombrie 2019.

„Legea actuală va rămâne în vigoare, pentru că este o lege care are implicații serioase și conotații serioase de tot ceea ce înseamnă legislație europeană. Banca Națională, statutul Băncii Naționale și funcția Băncii Naționale, sunt trecute explicit în Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană și-acolo spune un lucru foarte interesant: Banca Națională n-are voie să primească recomandări, solicitări sau sugestii din partea altor instituții ale statului. Acest statut de independență este confirmat de Tratatul de Aderare al României la Uniunea Europeană și acesta este cadrul de independență și responsabilitate în care Banca Națională trebuie să opereze. De aceea nu putem da curs la discuții care se bazează pe fake news-uri, chiar atunci când sunt lansate de un domn care a ajuns senator, din păcate, pentru discuția pe care a lansat-o, pentru că responsabilitatea domniei sale în acea funcție de senator este imensă și ar trebuie să și-o asume. Nu putem discuta pe fake news-uri. Trebuie să vorbim pe realități”, a mai spus Suciu.