Lia Olguța Vasilescu a anunțat duminică seară, la Antena 3, că se pregătește o Ordonanță de Urgență care să stabilească un termen pentru președintele țării, în care trebuie să se încadreze pentru a numi miniștrii propuși, făcând referire la Klaus Iohannis, care amână numirile pentru ministerele Dezvoltării și Transporturilor.

Olguta VasilescuFoto: Captura Antena 3

„Noi avem niște carențe legislative, în sensul că nu există o lege care să îți dea un termen ție, ca președinte, cât ai voie să tragi de timp pentru a face numirile de miniștri. Chestiunea aceasta se va rezolva foarte repede printr-o ordonanță de urgență. Acum, Parlamentul s-a întors din vacanță, se pot da ordonanțe de urgență. (...) Va fi o OUG care va da un termen în care dumnealui va trebui să facă numirile. Dacă nu se va încadra în acel termen, atunci vom merge la CCR ca să facem sesizare”, a declarat Lia Olguța Vasilescu la Antena 3, potrivit Mediafax.

Totodată, fostul ministru al Muncii a făcut și o glumă, referindu-se la ultimele imagini cu președintele Klaus Iohannis, la schi: „Pârtia ar putea să fie Ordonanța de Urgență care să îi dea un termen limită în care să facă numirile”.

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat anterior duminică, după ședința CEx-ului PSD, că partidul mai așteaptă „puțin” în ceea ce privește amânarea numirii de către președintele Iohannis a doi miniștri, afirmând că șeful statului ar trebui să spună totodată și de ce refuză numirile de ambasadori.

Amintim că premierul Viorica Dăncilă i-a trimis, pe 21 ianuarie, o nouă scrisoare lui Klaus Iohannis în care îi cere să-i numească la Dezvoltare şi Transporturi pe Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici, afirmând că ea beneficiază de dreptul exclusiv de apreciere şi de alegere a persoanelor propuse a face parte din guvern.

Preşedintele Iohannis îi transmisese anterior premierului o scrisoare în care explica de ce a refuzat numirile, precizând că documentaţia care însoţeşte propunerile de numire a Olguţei Vasilescu şi Mircea Drăghici la Dezvoltare şi Transporturi este incompletă.

Şeful statului susţine că documentaţia e incompletă, certificatul de cazier judiciar fiind singurul document care atestă situaţia judiciară a unei persoane.

În acest context, secretarul general al PSD Codrin Ştefănescu a anunţat că va sesiza la CCR această situaţie.