Monica Mocovei a declarat in cadrul emisiunii "100%" (Realitatea TV) ca ministrul interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, a urmarit prin tergiversarea trimiterii dosarelor catre procuratura sa puna mana pe dosarele originale. Macovei a explicat ca dosarele originale raman in fisierele procurorilor si nu pleca nicaieri, nici la presedinte, nici la Parlament. Procurorii trimit doar niste copii care sustin cererea de aviz, iar Melescanu stia foarte bine asta, a declarat Macovei.

Fostul ministru al Justitie spune ca in acest moment se incearca cu disperare sa se amane sau se opreasca dosarele de coruptie sau de frauda privind politicienii. Desfiintarea Comisiei speciale de la Cotroceni de catre Chiuariu, tergiversarea lui Teodor Melescanu, pretentiile Senatului de a da aviz pentru urmarirea ministrului Pacuraru sunt doar cateva din actiunile intreprinse pntru stoparea dosarelor, spune Monica Macovei care crede ca pe viitor ne putem astepta si la niste ordonante de urgente date in acest scop.

Schimbarea Constitutie este obligatorie

Referitor la Curtea Constitutioanala si la deciziile ei, Sorinta Ionita spune ca aceasta este un organism politic, cu judecatori numiti de Ion Iliescu pe simpatii politice. Ionita acuza si lipsa de profesionalism a unora dand exemplul judecatorului Puscas ce a fost presedinte de cooperatie inainte de 1989. Expertul SAR spune ca aceasta institutie nu-si are rostul si este in afara sistemului de Justitie, mai multe tari occidentale neavand acesta institutie.

Monica Macovei crede ca este absolut obligatorie schimbarea Constitutie pentru a putea schimba fata Justitiei din Romania. Ea propune o perioada legislativa tranzitorie de 6 ani (pentru a putea trece peste reglemantari gen inamovibilitatea), timp in care fiecare magistrat sa fie testat profesional si moral iar daca nu corespunde sa poata fi data afara.

Sorin Ionita priveste insa cu scepticism realizarea acestei initiative deoarece nu exista vointa politica pentru acest demers. "Una o a bagam noi in Parlament si alta o sa iasa de acolo", spune directorl de cercetare al SAR.

Cristian Danilet: Daca reclami o infractiune la CSM o sa fii tot tu cel anchetat

Intervenit telefonic in cadrul emisiunii "100%", judecatorul Cristian Danilet spune ca nu mai are incredere in sistemul de Justitie si a acuzat CSM de atiudine incorecta. El spune ca daca te duci si reclami o infractiune la CSM (ca un examen a fost aranjat, ca un magistrat a luat spaga etc.), instituia te va ancheta tot pe tine.

Danilet spune ca presiunile asupra sistemului de Justitie sunt atat din exterior (politicieni) cat si din interior (sefi de parchete si instante) si ca acestea s-au intensificat mult in ultimul timp "deoarce procurorii isi fac tot mai bine treaba si ancheteaza fara frica".

"Sistemul de Justitie este creat de asa natura ca sa ofere sefilor de institutii instrumente de presiune asupra angajatilor. Sicanarile se intind de la inspectii pana la refuzul de a ti se acorda concediul", declara Danilet.