Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat marţi seară, la Antena 3, referitor la Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) că, în timp ce componenta "verificare" a respectivului mecanism este bine pusă la punct, în sfera cooperării dialogul trebuie să aibă loc între Comisia Europeană şi autorităţi şi nu prin informaţii din presă ori din alte surse.

Teodor MelescanuFoto: Agerpres

"Din punctul nostru de vedere, principala problemă pe care o avem este faptul că, dacă pe 'Verificare' avem într-adevăr un mecanism destul de bine pus la punct de Comisia Europeană, în ceea ce priveşte celălalt element, care se numeşte 'Colaborare', avem o problemă legată de faptul că acest dialog trebuie să aibă loc între Comisie, domnul Timmermans (Frans - n.r.) şi echipa dânsului, şi autorităţile din România. Nu poţi să-ţi culegi informaţii numai din presă, din diverse comunicate, surse. Trebuie să fie cu adevărat o cooperare reală şi deschisă pe care noi întotdeauna noi am încurajat-o şi vrem să o ducem în continuare în acest registru în relaţie cu UE", a declarat Teodor Meleşcanu, conform Agerpres.

Ministrul de externe a vorbit și despre modificările şi propunerile de modificări din domeniul Justiţiei.

"Până la urmă, modul în care îţi organizezi funcţionarea Justiţiei porneşte în fiecare ţară de la un principiu fundamental - cum să asiguri drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, cum asiguri o justiţie independentă şi autonomă care să fie considerată de către cetăţeni ca fiind cu adevărat eficientă", a punctat Meleşcanu.

Citește și: PSD cere Reprezentanței Comisiei Europene o "clarificare riguroasă" privind modul de culegere a datelor pentru rapoartele MCV