Mihai Tudose a afirmat marți seară, la TVR 1, că a cerut PSD să amâne ședința CEx în care știa că va fi decisă retragerea sprijinului politic, în contextul vizitei din 16 ianuarie 2018 a premierului Japoniei Shinzo Abe, care a trebuie să își modifice programul pentru că Tudose și-a dat demisia din funcția de premier, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Asta s-a întâmplat luni. Am transmis «domnule, marți vine premierul Japoniei. Ar fi bine ca CEx-ul acesta, care era o poveste cu final previzibil, hai să fie miercuri. Să vină omul acela, să vorbim cu el, să vină și el într-o țară normală, cu prim-ministru. Dacă a doua zi când pleacă el, plec și eu, atunci e în regulă. Dar el a fost în România și a vorbit cu prim-ministrul». Apropo de ce vorbeam mai devreme că fericirea îi provoacă cuiva scăderea globulelor roșii (Liviu Dragnea - n.r.), «nu domnule, facem luni, înaite». «Că de ce nu te-ai întâlnit premierul Japoniei?». Păi cum naiba să mă mai întâlnesc cu omul acela ca să vorbim despre ce? În timp ce eu strângem ficusul să îi spun că «ce-o să facă el cu mine»”, a declarat Mihai Tudose, marți, la TVR 1.

„Pe care tot cineva dintre comunicatori a dezvăluit-o «domnule, un act dezagreabil. L-a lăsat pe ăla, săracul». A fost ajutat să se vadă prost. De ce nu m-am mai întâlnit cu el? Fiindcă eu nu mai eram prim-ministru la momentul acela”, a completat Tudose, legat de criticile apărute la acea vreme cu privire la faptul că nu l-a primit nimeni de la Guvern pe prim-ministrul nipon.

Pe 16 ianuarie 2018, premierul Japoniei, Shinzo Abe, vizită istorică la Bucureşti, în condiţiile în care niciun şef al Executivului din Japonia nu a făcut o vizită oficială în ultimii 100 de ani în ţara noastră. Cu toate acestea, prim-ministrul nipon a fost nevoit să-şi modifice programul din cauza demisiei lui Mihai Tudose din funcţia de premier al României.

Oaspetele japonez a renunţat la vizita pe care trebuia să o facă la Palatul Victoria şi a mers împreună cu soţia sa, Akie Abe, la Muzeu Satului din Bucureşti. Astfel, premierul Japoniei a vizitat Grădina Japoneză din parcul Regele Mihai (Herastrau), însoţit de primarul Capitalei, Gabriela Firea.