Alina Bica, în prezent în Costa Rica, a declarat miercuri seară, la Antena 3, că nu se va mai întoarce niciodată în România deoarece consideră că a suferit un abuz, iar cei care ar fi trebuit să intervină nu au făcut-o, potrivit Mediafax. Bica mai spune că va accepta să fie audiată dacă autoritățile din România vor dori acest lucru.

Alina Bica (foto arhiva)Foto: Agerpres

„Niciodată (nu se va mai întoarce în România, n.r.). Pentru că în țara mea pe care am iubit-o și căreia i-am dedicat toată viața, am primit tot ce am primit din partea autorităților și vreau să îmi construiesc viața în liniște, într-o țară care înseamnă drepturi și libertate. Au fost un abuz și o lipsă de reacție din partea celor care trebuiau să intervină și care s-au făcut că nu văd. Sper ca lucrurile să se schimbe pentru cei care au rămas acolo, nu pentru mine”, a declarat fosta șefă DIICOT, Alina Bica, la Antena3.

În prezent în Costa Rica, fosta șefă DIICOT a subliniat că va accepta să fie audiată dacă autoritățile din România vor dori acest lucru: „Aș dori să transmit două lucruri. Primul: autoritățile române știu unde sunt și au știut unde sunt. Stau la dispoziția oricărei autorități care dorește să vină să mă audieze. În al doilea rând, văzând ce se întâmplă acasă cred că e un început de drum bun. Cred că Parlamentul ar trebui să fie mai curajos, iar faptul că afirmăm la televizor că s-au comis abuzuri, fără acțiuni concrete nu va ajuta pe nimeni”.

Alina Bica a mai spus că este greu să se întrețină în Costa Rica: „Partea bună este că fiind avocat poți să lucrezi de la distanță și lucrul acesta îmi permite să mă întrețin. Dar, pe de altă parte, e bine când te simți în siguranță. (...) Aștept un răspuns din partea autorităților cu privire la situația mea (de a primi azil, n.r.) și ofer informații noi cu ceea ce se întâmplă în România, săptămânal”.

Magistraţii instanţei supreme au decis să suspende, în luna decembrie 2018, pentru fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, pedeapsa de 4 ani cu executare, după ce avocaţii acesteia au formulat contestaţii faţă de formarea completurilor de 5 judecători. Alina Bica se afla în detenție în închisoarea din Costa Rica. Ulterior, aceasta a fost eliberată, dar și Elena Udrea, care se află, de asemenea, în același stat.

Totodată, într-un alt dosar, Alina Bica a fost achitată.

Bica, plângere pe numele lui Kovesi: „Mă constitui parte civilă, cer despăgubiri 2 milioane euro”

Fosta șefă a DIICOT Alina Bica a mai declarat la Antena 3 că a depus o plângere pe numele Laurei Codruța Kovesi, pentru că a fost arestată într-un dosar în care a fost achitată, subliniind că se constituie parte civilă și îi cere fostei șefe DNA, dar și unui procuror din Direcție, daune de 2 milioane de euro.

„Această plângere nu are legătură cu procesul de selecție în care doamna Kovesi se află în raport cu Parlamentul European. Prima plângerea a fost formulată în iunie 2018. La vremea respectiv, prin urmare doamna Kovesi nu anunțase nicio intenție legată de o candidatură. Eu am formulat acea plângere atunci deoarece în dosarul penal cu pricina am fost arestată nelegal 80 de zile, la finalul procesului am fost declarată nevinovată. Plângerea mea s-a întemeiat pe trei aspecte. Declarația domnului Simu, dată în apel în fața judecătorilor în care a explicat cum a fost scos de domnul (Gheorghe, n.r.) Popovici și a fost obligat să mintă în ceea ce mă privește. Declarațiile lui Mihăilescu, Șerban Pop, și un raport în care Inspecția Judiciară spune că în raport cu acel dosar m-am comportat corect”, a declarat Bica, potrivit Mediafax.

Alina Bica consideră că arestarea ei are la bază faptul că a instrumentat un dosar la DIICOT în care era vizat fratele Laurei Codruța Kovesi.

„Cred că acest aspect a fost determinant. În octombrie, noiembrie 2012, când mi-a fost repartizat acest dosar, au fost nume care mi-au spus că e un ghinion și nu și-ar dori să fie în locul meu. După ce am fost numită ca procuror-șef al DIICOT a existat o soluție ca să fie declinat dosarul către DNA și mi-aduc aminte că am refuzat să fac acest lucru, deoarece am crezut că e o stare de incompatibilitate. Nu am crezut că doamna Kovesi poate fi neutră în legătură cu fratele ei. Din ce am citit în presă, am înțeles că acest dosar a fost declinat la DNA și închis”, a mai spus Alina Bica.

Totodată, întrebată dacă a fost victima unor violențe, fosta șefă a DIICOT a spus: „Da, a fost o situație pe care nu o doresc nimănui și care nu am crezut că se poate întâmpla împotriva unui funcționar de stat înalt. Eu am formulat o completare la plângerea din 2018. Mă constitui parte civilă împotriva dumneai și a procurorului Popovici. Vreau să zic că procurorul Popovici este cel care a fost implicat în toate dosarele. Am cerut despăgubiri de 2 milioane de euro și am cerut instituirea de bunuri asiguratorii a celor doi - mobile, imobile și financiare”.

Instanţa supremă definitiv, în iunie 2018, a decis achitarea Alinei Bica în dosarul privindu-l pe afaceristul Horia Simu, în care fostul procuror-şef a fost condamnat în primă instanţă la trei ani şi şase luni cu executare pentru favorizarea făptuitorului. Bica a fost achitată în dosarul în care aceasta ar fi luat mită pentru cauza afaceristului Horia Simu.