Cristi Dănileț, la RFI: Unii magistrați vor suspenda activitatea, în semn de protest, de săptămâna viitoare, vom asigura intrarea noastră în sala de judecată doar pentru cauzele urgente
Cristi Dănileț critică recenta OUG pentru legile justiției: ”Eu ca magistrat în sistem vă spun că nu aveam nevoie de modificări la legile justiției, nici prin legile date de Parlament, nici prin OUG, dar ceea ce se întâmplă în momentul de față nu face decât să confirme îngrijorările magistraților și anume că legile s-au făcut în grabă, legile s-au făcut prost, legile au determinat aspecte ineficiente la unele instanțe și parchete, legile au mari probleme de respectare a unor standarde internaționale și iată că ele trebuie corectate prin Ordonanță, însă Guvernul nu se rezumă la a corecta legile imperfecte ale Parlamentului, ci Guvernul adoptă și alte măsuri, prin care își întărește controlul asupra sistemului judiciar. Or lucrurile acestea nu le mai putem accepta. Acesta este motivul pentru care în aceste zile veți vedea judecătorii și procurorii protestând, nu doar prin comunicate de presă și prin ieșiri în fața palatelor de justiție, ci chiar prin suspendarea activității, începând de săptămâna viitoare”.
Judecătorul precizează că ”nu este grevă, pentru că noi nu milităm pentru drepturi salariale și pentru condiții de muncă, ci este o formă de reacție la ceea ce Parlamentul și Guvernul au făcut în mod sistematic de cel puțin doi ani de zile cu justiția română, modifică legile într-un mod inacceptabil. În aceste situații, vom asigura, sigur, cei care vom decide în acest sens, vom asigura intrarea noastră în sală doar pentru cauzele urgente, iar în penal asta înseamnă cauzele cu arestați. În rest, vom amâna soluționarea cauzelor, pur și simplu vom găsi motive prin care să nu intrăm în sălile de judecată, pentru că situația în care s-a ajuns este una inacceptabilă. Același lucru l-au făcut și colegii noștri din Polonia, în urmă cu câteva luni de zile și cred că se impun măsuri radicale din partea magistraților români”.
Numirea unui nou procuror general
Cristi Dănileț s-a referit și la decizia ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a declanșa procedura de numire a unui nou procuror general: ”Potrivit modificărilor apărute prin OUG de ieri noapte, vor fi interzise de acum încolo delegările în funcțiile de conducere din cadrul parchetelor, unde numirea o face președintele statului. Practic, pentru funcția de procuror general sau șef al DNA ori șef al DIICOT nu vom putea avea decât persoane pline, numite de președintele României și nu prin delegare. Asta înseamnă că atunci când expiră mandatul de conducere al unui procuror în aceste funcții, deja trebuie să avem pregătit noul procuror general sau procuror șef, ca să nu mai existe o sincopă, o diferență de timp neacoperită de o persoană. Așadar, este legală procedura declanșată de domnul Toader”.
Magistratul precizează că ”singura problemă care va apărea la nivel practic este următoarea: să presupunem că domnul Toader, declanșând procedura, va avea și o persoană nominalizată într-un timp util, propune acea persoană către președintele statului, pentru numire, dar președintele statului nu este de acord și atunci trebuie propusă o nouă persoană. Păi, între timp, cu siguranță, va expira mandatul procurorului general actual, Augustin Lazăr. Ce se întâmplă în perioada respectivă? Nu vom mai avea un procuror general, dar nici pregătită o nouă persoană pentru a ocupa această funcție. Or pentru situații de acest gen, când am avea o perioadă de timp când nu există persoană în funcția asta, ar fi trebuit delegată o altă persoană”.

Ministrul energiei cedează în fața ANRE în ceea ce privește liberalizarea, deși este "ușor nemulțumit" / Marii furnizori de energie nu vor fi obligați să ofere reduceri de prețuri
Cum decurge vaccinarea într-o comună din Iași: doar patru persoane imunizate luni, o singură persoană programată pentru marți: „Nu pot să aduc oameni de acasă să-i vaccinez”
Povestea discului de la Nebra - Un fals extrem de bine făcut sau cea mai veche reprezentare a cerului?
“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă
Procurestii astia #rezist protesteaza prin lene de cand se stiu. O spune, mult mai intelectual, desigur, chiar Zeita LCK: "stati cu curul pe dosare".
Ce-ar fi sa protesteze:
- a) facandu-si macar 50% treaba pentru care sunt platiti, nu 5% ca acum?
- b) renuntand la partea de 95% din salariu pe care o iau degeaba raportat la cat muncesc?
Zic si eu.
Pacat ca Danilet nu spune asta!
- Nu stiu pe cine ai visat ca te-a furat, dar pe mine sigur NU. Nici macar nu te cunosc si, sincer, sunt impacat cu chestia asta.
- Nu are cum sa ma ajute Justitia din Ro; de mult timp traiesc in alta zona de Justitie
- era vorba despre altceva si in articol si in postare si in conversatie.
Acum, plangi in continuare, trebuie sa fie nasol sa ai asa cosmaruri!
Dupa ce v-ati raspuns intre voi, colegii, de 3 ori ?
Fraierii aia de sefi chiar va dau inca cate o copeica?
Jos ciuma rosie: psd-alde-udmr !
Ce-ar fi sa protestati altfel: in limita puterii lor decizionale, judecatorii sa trateze cauzele implicand politicieni cu celeritate, neaccceptand cereri de amanare suspecte, de exemplu?
Sau ce-ar fi daca pentru politicieni judecatorii nu ar mai acorda circumstante atenuante si ar alege pedepse maxime? Sau daca nu ar mai aproba eliberari conditionate sau arest la domiciliu si alte forme mai blande pentru politicieni?
Să stea judecătorii în fotolii până când Dragnea este condamnat definitiv (și băgat la închisoare) sau achitat.
dar un lucru e clar: NU SE MAI POATE!
Iata, insa, ca sectia tribunalului poporului pesedist va avea si un judecator cu dosar penal, pentru instigare la razmerita si, normal, violenta. In ce consta violenta? Veti citi in cele noua tomuri ale dosarului sau... diseara in direct la Antena 3.
Cred ca ar fi cazul sa iasa in strada, nu pe treptele tribunalului, procurorii si judecatorii care mai au coloana vertebrala dreapta! (am folosit optionalul optativ, nu imperativul...)
Daca la nici 48 de ore de la depunerea unei plangeri penale sau memoriu, simplu memoriu impotriva unui magistrat, sectia de investigatii s-a autosesizat si a cerut un dosarel mic numit teldrum (cum or fi aflat cand a intrat memoriu la dosar? la TelDrum lucreaza procurori cu ghiotura, inclusiv shoparle?) atunci pot cu totii sa-si dea seama ce va urma.
Somebody has to put an end to this circus!