Augustin Lazăr, despre dosarul Revoluției: Dosarul e la finalizare. În scurt timp, vom avea o soluție
"Anul acesta vor fi 30 de ani de la Revoluție și dosarul e la finalizare, în timp scurt vom avea o soluție. Au făcut colegii noștri un mare efort să administreze o cantitate mare de probațiune, mi-au fost toate trimise, între documentele SRI și MApN. Sunt impresionante acele documente, s-a stabilit o stare de fapt bazată pe probe certe. (...) E impresionantă redarea acelor evenimente, aceste documente nu au fost cunoscute de anchetatorii care au lucrat în dosar (...) Mă abțin să comentez nume, unele sunt în viață, altele nu, însă faptele lor au fost clarificate și e foarte important ca românii să-și cunoască istoria, adevărul despre Revoluția română, despre cei care au murit pentru valorile europene, e impresionant acest fapt", a declarat Augustin Lazăr.
Pe 21 decembrie 2018, procurorii Secţiei militare din Parchetul Generel anunţau că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Dumitrescu, în dosarul Revoluţiei din decembrie 1989. Ion Iliescu, membru şi preşedinte al C.F.S.N., Gelu Voican Voiculescu, membru C.F.S.N. şi fost vice prim-ministru al Guvernului României, Iosif Rus, fost comandant al Aviaţiei Militare, şi Emil (Cico) Dumitrescu, fost membru CFSN, sunt acuzaţi în dosarul Revoluţiei din decembrie 1989 de infracţiuni contra umanităţii.
Probatoriul administrat, arată Parchetul, a relevat că întreaga forţă militară a României, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne - Departamentul Securităţii Statului, precum şi Gărzile Patriotice, începând cu data de 22.12.1989, orele 16:00, s-au pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi conducerii acestuia. Din acelaşi moment, grupul de decizie politico-militară al C.F.S.N. a luat deciziile importante cu caracter politic şi militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit şi legitimarea politică în faţa poporului român. Cercetările vizează faptul că prin instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului ar fi fost create numeroase situaţii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii etc.
În acest context, în intervalul 22-30.12.1989 au fost trase aproximativ 12.600.000 de cartuşe.
Psihoza teroristă ar fi fost indusă cu intenţie prin diversiuni şi dezinformări şi a provocat, după 22.12.1989, 862 de decese, 2.150 răniri, lipsirea gravă de libertate a sute de persoane, vătămări psihice. Aceste consecinţe tragice au fost mult mai grave decât cele ale represiunii exercitate în intervalul 17-22.12.1989 (orele 12:00), arată procurorii.
Totodată, aceste diversiuni şi dezinformări ar fi creat condiţiile condamnării şi execuţiei cuplului prezidenţial Ceauşescu printr-un proces penal simulat.
Probatoriul administrat relevă că Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat în mod direct prin apariţiile televizate şi emiterea de comunicate de presă, contribuind astfel la instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului, și ar fi participat la dezinformarea şi diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceauşescu şi ar fi acceptat şi asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu funcţii de conducere din M.Ap.N., fără a interveni pentru stoparea lor, spun procurorii.
Totodată, Iosif Rus, în calitate de comandant al Aviaţiei Militare, ar fi intervenit în noaptea de 22/23.12.1989, fără drept şi în deplină cunoştinţă de cauză, asupra planului de apărare a Aeroportului Internaţional Otopeni şi ar fi contribuit astfel la moartea a 48 de persoane (40 de militari şi 8 civili), precum şi la rănirea gravă a altor 15 persoane. La 23.12.1989 a emis ordinul diversionist de schimbare a cocardelor tricolore ale elicopterelor aparţinând Regimentului 61 Boteni, fapt ce ar fi dus la deschiderea focului fratricid, implicit la rănirea unor persoane. A emis şi alte ordine militare, conduite care în afara rezultatelor concrete enunţate ar fi contribuit la agravarea psihozei teroriste.
De asemenea, Emil (Cico) Dumitrescu, prin apariţiile sale televizate din 22 decembrie 1989 precum şi prin activitatea de conducere şi coordonare în cadrul Comandamentului militar instaurat la etajul XI al Televiziunii Române începând cu data de 22 decembrie 1989, ar fi contribuit în mod direct la manifestarea fenomenului diversionist existent în intervalul 22 - 30 decembrie 1989.
Gelu Voican Voiculescu, inculpat în Dosarul Revoluției: A spune că am ordonat uciderea oamenilor este o blasfemie. Procurorii dau curs unei directive a lui Iohannis
Parchetul General: Aproximativ 4.500 de persoane audiate, până în prezent, în Dosarul Revoluţiei

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
Totusi, poate cumva se actualizeaza si aplica punctul 8 de la Timisoara. Nu ar fi rau deloc!
NU E PREA TARZIU, pentru ca uite cine sunt cei care ne conduc si azi, niste pui de naparci care isi au sorgintea in acele zile tulburi!
NU E PREA TARZIU pentru ca romanii sa stie cine a tras in ei, ca parintii / urmasii celor decedati sa aiba sansa de a afla adevarul! Si de ce nu, sa ii poata trage la raspundere!
NU E PREA TARZIU pentru ca rezultatul acestui proces va consfinti pentru mult timp de acum inainte directia in care Romania va merge.
Ii va reconfirma pe cei care ne conduc si au legaturi directe cu "arhitectii" societatii noastre de atunci sau dimpotriva, ii vom arunca in lada de gunoi a istoriei odata pentru totdeauna.
E tarziu? DA!
E prea tarziu? NU!
- Cei ce ne conduc azi sunt urmasii celor de atunci. Toti, cu exceptia USR si PLUS, sunt satelitii FSNului postdecembrist. Daca se aplica punctul 8 de la Timisoara atunci, nu am mai fi fost condusi o treime de secol de niste secaturi. Aici ne incadram la "prea tarziu";
- Romanii vor afla, teoretic, cine a tras in ei iar parintii sau urmasii vor afla adevarul. Asa, si? Asta ii va aduce inapoi pe cei ce au murit atunci? Sau pe cei ce au suferit si au murit ca niste caini in anii de dupa? Si crezi sincer ca ii va mai trage cineva la raspundere? Si aici ne incadram la "prea tarziu";
- In ce mod, mai exact, crezi ca va fi consfintita directia in care va merge Romania? Serios, chiar nu imi dau seama incotro bati cu afirmatia asta. Apoi, toata lumea stia cine sunt PSDistii insa, totusi, iata ca nu ei nu se afla la lada de gunoi a istoriei nici la 30 de ani dupa evenimente. Ba dimpotriva, se pare ca le merge foarte bine. Din nou, suntem la "prea tarziu".
Este o vorba care spune ca fierul se bate cat este cald. Fierul nostru trebuia batut atunci, ori exact asta au facut FSNistii: au batut fierul pe care ar fi trebuit sa il batem noi. Si l-au batut pe tiparul lor.
Apreciez optimismul tau si dorinta de mai bine, insa eu prefer sa mai sap un pic si sa ma mai informez. Stii cum se zice, un pesimist este doar un optimist bine informat.
Daca tot e prea tarziu, de ce te-ai opune unei astfel de cercetari dusa pana la capat?
Tu zici ca nu o sa conteze - respect asta.
Dar daca exista un om pentru care ar conta, atunci eu unul zic ca e bine sa se duca treaba pana la capat.
Oricum imi mentin cele scrise mai sus.
Ma plang strict de faptul ca au trecut 30 de ani si ca multi vor ramane morti cu dreptatea in brate.
Vom trai si vom vedea