Călin Popescu Tăriceanu a declarat duminică seară la România TV, întrebat dacă Dacian Cioloș se va înscrie în competiția pentru prezidențiale, că nu îl vede pe acesta genul care să candideze, ci este mai degrabă genul care să fie pus în funcție, cum ar fi cea de comisar european sau premier.

Calin Popescu TariceanuFoto: Captura Antena 3

„Nu știu dacă o să candideze. Domnul Cioloș nu prea e genul care să candideze, este genul care să fie pus ceva comisar european, premier. Cu candidatura mai încet. Până acum așa a avut evoluția politică. Nu a candidat la nimic”, a afirmat Tăriceanu, potrivit Mediafax.

Reacția președintelui ALDE vine în contextul în care liderul PLUS, Dacian Cioloş, a declarat, întrebat despre o eventuală candidatură a sa la alegerile prezidențiale, că reprezintă „o posibilitate”, dar „pot fi și alte posibilități”.

Chestionat, sâmbătă, la Galați, în contextul în care participă alături de USR la alegerile europarlamentare, dacă se gândește și pentru alegerile prezidențiale la o formulă comună, preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, a răspuns că se gândește la o formulă comună cu USR pentru toate alegerile care vor urma până în 2020.

Tăriceanu, despre prezidențiale: Cea mai mare probabillitate e să mergem cu un candidat comun PSD-ALDE

Călin Popescu Tăriceanu a mai afirmat la România TV că cea mai mai mare probabilitate este ca PSD-ALDE să aibă la prezidențiale un candidat comun, însă decizia va fi luată după alegerile europarlamentare din 26 mai. Liderul ALDE a precizat că ia în calcul o candidatură și că vrea să fie un altfel de președinte.

„Noi nu negociem cu PSD, avem discuții, ne înțelegem și putem lua decizii în mod comun. În ceea ce privește o candidatură comună, vom analiza, vom face sondaje și o să luăm o hotărâre cam după alegerile europarlamentare. Eu mă gândesc foarte serios (la o candidatură la prezidențiale - n.r.), dar încă nu am luat o hotărâre. Noi trebuie să găsim cea mai bună formulă pentru a-l învinge pe Iohannis. Cea mai mare probabilitate este să mergem cu un candidat comun. Noi avem astăzi o poză de moment. Dacă ea se menține, atunci sigur că da, există o minimă logică în acțiunile noastre. Nu spunem «domnule, venim cu unul necunoscut»”, a declarat Tăriceanu, conform Mediafax.

„Analizez această opțiune și voi anunța când va fi cazul. Eu îmi doresc să fiu președintele unei Românii, dar altfel decât este astăzi. Avem 3 mandate prezidențiale care au dezbinat românii. Eu vreau să fiu un altfel de președinte. Încă nu suntem în situația să spunem că decizia va fi luată mâine”, a completat liderul ALDE.

Acesta a mai spus, referitor la alegerile europarlamentare, că „ALDE candidează pe liste proprii, PSD pe liste proprii, pentru că ne adresăm și unui electorat diferit”.

Alegerile europarlamentare vor avea loc pe 26 mai, iar ALDE și-a stabilit deja candidații. Primele trei locuri pe listă sunt ocupate de Norica Nicolai, Daniel Barbu şi Renate Weber.

La finalul anului, în decembrie, vor avea loc alegeri prezidențiale. Președintele Klaus Iohannis a anunțat, din luna iunie a anului trecut, că va candida pentru un nou mandat, fiind susținut de PNL.