Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, că este total de acord cu ce a transmis Tudorel Toader în scrisoarea în care ministrul Justiției anunță de ce consideră că Laura Codruța Kovesi nu este potrivită pentru funcția de procuror-șef european.

Viorica DancilaFoto: AGERPRES

„Este adevărat. Regulile privind procedura de selecție a procurorului european trebuie respectată de toate stwtele membre. Sunt întru totul de acord cu ce a spus Tudorel Toader. Nu are nimeni ceva personal cu doamna Kovesi. Atâta timp cât asupra unei persoane, indiferent care este, planează anumite acuzații, ele trebuie lămurite. De aceea ministrul Justiției a avut acea reținere. De aceea nu am propus, Guvernul nu a susținut. Al doilea aspect este legat informațiile din spațiul public legat de modul cum s-a desfășurat președinția rotativă. ”, a afirmat Viorica Dăncilă, joi seară, la România Tv.

„Noi nu am spus susțineți sau nu pe cineva. Mai mult în COREPER pentru faptul că România are un român printre candidați, toată procedura va fi condusă de Finlanda. Încă o dată se încearcă prin dezinformare să se creeze o imagine negativă și nu e corect pentru că informațiile sunt preluate de alte 27 de state membre, România deținând Președinția rotativă”, a completat șeful Executivului.

Financial Times a publicat o scrisoare a ministrului român al Justiției, Tudorel Toader, în care solicită ca Laura Codruța Kovesi, fost procuror-șef DNA, să nu fie numită în funcția de procuror-șef european. La baza cererii stau, potrivit scrisorii, dosarele deschise de aceasta împotriva mai multor magistrați și judecători și demiterea sa de la DNA.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că scrisoarea publicată în Financial Times este făcută în numele Guvernului României.

Având în vedere că Laura Codruţa Kovesi este candidatul ales de comisiile parlamentare pentru funcţia de procuror-şef european, iar Consiliul UE a stabilit ca Jean-François Bohnert să fie desemnat pentru şefia Parchetului UE, o negociere va avea loc între Parlament şi Consiliu, pentru a ajunge la un consens.