Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi seară, la România TV, că i-a transmis prim-vicepreședintelui CE Frans Timmermans, la întâlnirea de la Bruxelles, că MCV este discriminatoriu, precizând că va fi înființată o Comisie cu experți de la Bruxelles și din Guvern care să analizeze punctual subiectul, potrivit Mediafax.

„Am abordat problema MCV și am decis să înființăm o comisie care să analizeze punct cu punct. Va fi o Comisie formată din Guvernul României și experți de la Bruxelles pentru că ne dorim ridicarea MCV. Considerăm că este discriminator, pentru că numai România și Bulgaria sunt supuse acestui mecanism de verificare. Considerăm că atât obligațiile, cât și oportunitățile trebuie să aibă un caracter egal pentru toate statele membre. Am convenit acest lucru. Am convenit să discutăm în cadrul vizitei pe care Frans Timmermans o face luni în România. Să discutăm concret cu nume și să vedem cum vom face primii pași în această direcție. Consider că această abordare este una corectă pentru că dacă vrem să avansăm trebuie să avem un dialog. Pe un dialog constructiv pe chestiuni concrete cred că vom putea face pași importanți, astfel încât să solicităm pentru a nu știu câta oară ridicarea MCV”, a declarat Viorica Dăncilă, joi seară la România Tv.

Întrebată dacă a discutat cu Timmermans și despre completurile de 5 judecători și care este poziția Guvernului pe subiect, șeful Executivului a spus că legee trebuie respectată în mod egal de toți cetățenii.

„Eu am spus opinia mea. Ca premier trebuie să fiu atentă ca legea să fie respectată și legea trebuie să fie aceeași pentru toți. Am văzut că sunt aceste complete de 5 care au fost alese, judecătorii au fost selecționați în mod ilegal. Eu cred că acest aspect poate conduce la condamnări mai mari. Pot oameni care au fost condamnați și să fie achitați. Pot fi persoane care au avut o condamnare mai mare să aibă o condamnare mai mică. Nu știu care va fi decizia pentru fiecare proces în parte. Pentru că tot judecătorii vor înfăptui justiția și vor decide cum vor domniile lor. Dar în același timp fiecare cetățean din România trebuie să aibă certitudinea că a fost judecat în mod corect. Din acest punct de vedere, eu cred că trebuie să susținem acest lucru”, a explicat Dăncilă.

Ea a precizat că i-a comunicat oficialului european că respectă statul de drept, independența justiției și lupta anticorupție, însă în mod egal trebuie respectate și drepturile omului.

„Cu Frans Timmermans vom continua discuțiile în România. I-am comunicat faptul că pentru mine ca prim-ministru este e foarte important să respectăm statul de drept, să avem independența justiției, să luptăm împotriva corupție, dar, în egală măsură, pentru mine este important ca drepturile omului să fie respectate. În România fiecare cetățean trebuie să aibă dreptul la un proces corect. Cred că acest lucru este foarte important și cred că sunt în asentimentul tuturor cetățenilor pentru că vă întreb. Decizia a fost bună, dar fiind un proces judecat de un complet ilegal va exista întotdeauna impresia că decizia respectivă nu este o decizie corectă. Atunci cred că trebuie să dăm posibilitatea tuturor să aibă dreptul la un proces corect, chiar dacă vor rămâne aceleași sentințe sau se vor modifica, nu este atributul prim-ministrului, și niciodată nu îmi voi permite ca să intervin în justiție”, a conchis premierul.

Într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, Comisia Europeană a transmis miercuri seara că prim-vicepreședintele CE Frans Timmermans i-a spus premierului Viorica Dăncilă, la a doua întâlnire pe care au avut-o în ultima lună, că există îngrijorări tot mai mari legate de evoluțiile din ultima perioadă în ceea ce privește domeniul justiției.

„Prim-vicepreședintele Timmermans și prim-ministrul Dăncilă s-au întâlnit pentru a doua într-o singură lună și au avut o discuție deschisă și onestă. Au abordat subiectul problemelor referitoare la Mecanismul de Verificare și Cooperare, iar prim-vicepreședintele CE a exprimat preocupări din ce în ce mai mari în legătură cu actuala situație și cu cele mai recente evoluții. A transmis că este urgent să existe un progres asupra problemelor ridicate în săptămânile ce vor veni. Au decis amândoi să aranjeze o întâlnire, săptămâna viitoare, a experților din România și Comisia Europeană pentru a discuta despre problemele vizate”, a transmis Comisia Europeană.