Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marți seară, la România TV, că nu anunțul său referitor la mutarea ambasadei la Ierusalim este cauza anulării vizitei în România a regelui Iordaniei, potrivit Mediafax. ”Președintele trebuia să îl sune să îi spună că nu este de acord cu acest lucru, că dânsul l-a invitat”, a mai spus ea.

Viorica DancilaFoto: AGERPRES

„Îmi pare rău că președintele iese cu astfel de afirmații care pot aduce prejudicii de imagine României. Nu este prima oară și cred că, ca președinte al României, trebuie să aibă atitudine pozitivă și atunci când are ceva de reproșat să nu iasă cu reacții publice, mai ales atunci când jignește, că acest lucru nu rezolvă nimic.Nu este vina mea că nu s-a mai făcut vizita regelui Iordaniei. Să nu uităm că regele este cel care trebuia să aibă întâlnire cu președintele. Președintele trebuia să îl sune să îi spună că nu este de acord cu acest lucru, că dânsul l-a invitat. Este omologul președintelui regele, nu al primului ministru”, a declarat Viorica Dăncilă, la România TV.

Premierul a adăugat că nu l-a ”văzut” pe Klaus Iohannis să viziteze țările arabe.

„Această percepție că vom avea relații proaste cu țările arabe este o percepție care se vrea indusă de oponenții politici care au înțeles că mai presus de ceea ce obține țara noastră sunt jocurile politice și campania electorală. Să nu uităm că premierul României a fost cel care a fost în toate țările. Nu am văzut președintele să viziteze țările arabe”, a adăugat Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă a mai afirmat că, legat de mutarea ambasadei, își mențin punctul de vedere.

”Cred că acest lucru este un lucru pe care trebuie să ni-l asumăm, că fiecare stat trebuie să-și aleagă capitala și cred că că într-un CSAT, așa cum a zis președintele Liviu Dragnea, președintele României trebuie să ridice această problemă în CSAT sau să-și spună punctul de vedere. Văd că acuză premierul de ignoranță, dar în același timp nu justifică în niciun fel o atitudine într-un sens sau altul. Faptul că nu numește un ambasador în Israel de atâta timp aratră că președintele nu e interesat de o relaționare pe această axă Washington-Tel Aviv”, a mai spus Dăncilă.

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei și-a anulat vizita pe care o avea planificată în România după ce premierul Viorica Dancilă a anunțat că ambasada României în Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim, potrivit site-ului Arabnews.com.

De asemenea, vizita oficială pe care trebuia să o efectueze în Maroc președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, în perioada 27-31 martie, a fost amânată, la cererea părții marocane, a anunțat Senatul.