Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat joi seară, într-o emisiune la Antena 3, că inițiativele cetățenești nu pot viza amnistia și grațierea, potrivit Constituției, referindu-se la temele anunțate de președintele Klaus Iohannis la referendumul pe justiție.

Tariceanu la Antena 3Foto: Captura Antena 3

„Pe 26 mai președintele vrea să se țină un referendum. Sigur, pot să fac câteva comentarii. Am să vă spun ceva: președintele nu e interesat de probleme de justiție. El folosește referendumul ca instrument pentru a intra în alegerile de la toamnă, folosește referendumul ca o trambulină pentru a sări în jocul politic. (...) Cred că procedura parlamentară e mai puțin importantă. Președintele vine cu două teme și vrea să scoată din zona amnistiei și grațierii problemele de corupție. Al doilea lucru: vrea să interzică Guvernului să dea ordonanțe de urgență pe tema justiției, Cod penal etc.”, a afirmat Tăriceanu, potrivit Mediafax.

Președintele Senatului a adăugat că, dacă acest referendum va fi validat, procedural urmează o transpunere mai departe în Constituție, printr-o inițiativă cetățenească semnată de minim 500.000 de cetățeni.

„Trebuie să se înțeleagă ce urmează după un referendum. Dacă e valid și majoritatea cetățenilor aprobă inițiativa, ar urma să fie transpusă mai departe. Cum? Ar presupune o inițiativă cetățenească semnată de minim 500.000 cetățeni care susțin validarea a ceea ce s-a spus prin referendum. Acest lucru trebuie să meargă la Parlament, iar Parlamentul să facă o modificare a Constituției în acest sens. De ce? Pentru că articolul 74 din Constituție spune că inițiativele cetățenești nu pot să vizeze amnistia și grațierea, problemele fiscale și cele cu caracter internațional. Ori președintele nu știe aceste lucruri esențiale care țin de Constituție, ori este o dovadă în plus a acestui joc politic. Referendumul poate să se țină, dar ne lovim chiar de o prevedere constituțională”, a explicat Tăriceanu.

Privitor la a doua temă anunțată de Iohannis, interzicerea Guvernului de a emite ordonanțe de urgență în domeniul justiției, liderul ALDE a spus ironic că întrebarea ar trebui completată cu „să se interzică Guvernului actual PSD-ALDE”, în condițiile în care Cabinetul Cioloș a adoptat OUG pe codurile penale.

„Vrea să interzică Guvernului să dea ordonanțe de urgență. Guvernul e obligat să dea ordonanțe de urgență inclusiv pe domeniul justiției. Ordonanța asta nu e făcută pentru Guvernul actual, este pentru Guvernul Cioloș. Domnul Cioloș a dat OUG pe Codurile penale în 2016. Ar trebui această întrebare completată să se interzică Guvernului actual PSD-ALDE”, a conchis președintele ALDE.

Reacția lui Călin Popescu Tăriceanu vine după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat joi cele două teme care au fost transmise Parlamentului ca fiind de interes național și urmează să fie puse în discuție la referendumul din 26 mai: - interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție;

- interzicerea ordonanțelor de urgență ale Guvernului în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.

Șeful statului a anunțat, în urmă cu câteva zile, o nouă consultare a Legislativului, în vederea lărgirii ariei de cuprindere a referendumului, în condițiile în care, în februarie 2017, Legislativul a adoptat un aviz favorabil pentru un referendum anticorupție.

De asemenea, Iohannis le-a spus luni jurnaliștilor prezenți la Palatul Cotroceni, într-o discuție informală, că va convoca partidele politice la consultări pe tema referendumului pe justiție.