Traian Băsescu a declarat luni seară, la Realitatea TV, că Tudorel Toader a avut o poziție extrem de dificilă și a rezistat presiunii PSD de a emite o ordonanță de urgență pe codurile penale, precizând că nu încearcă să îl laude pe ministrul Justiției, nefiindu-i „un personaj simpatic”.

Tudorel Toader Foto: Facebook

„Tudorel Toader a avut o poziție extrem de dificilă și mi-aș permite să spun că a salvat unele lucruri. Văd că să îi luăm capul și lui Tudorel, dar Tudorel, așa uleios cum e el, cu explicații mai lungi, mai scurte, a salvat niște lucruri. A spus «fraților, nu mă puneți să dau ordonanță de urgență. Mergeți prin Parlament». De ce? Unde e socoteala? Socoteala de a trimite lucrurile în Parlament este că lege este supusă controlului, în primul rând controlului președintelui, controlului de constituționalitate, poate fi întoarsă în Parlament, cu o explicație credibilă a președintelui și populația să susțină poziția președintelui. Deci plecată prin Parlament, ceea ce și cere Uniunea Europeană”, a afirmat Traian Băsescu, luni seară, la Realitatea TV.

Fostul președinte a adăugat că Toader nu poate fi comparat cu Șerban Nicolae, Florin Iordache și Eugen Nicolicea, iar „capetele la toți trei nu fac cât un cap bun”, ministrul Justiției având totuși „cap de jurist”.

„Nu îl comparați cu Nicolae, cu Iordache și cu amărâtul celălalt care se dă jurist, juristul pământului, Nicolicea. Deci capetele la toți trei nu fac cât un cap bun. Ori Tudorel are cap de jurist. Este unul de marii profesori de drept în activitate. Nu vorbim de cei care nu mai sunt. A avut abilitatea să ducă până la limita maximă dorința lui de a nu implica Ministerul și pe el personal într-o OUG. Aici avem o problemă. Modificările la Codul penal și Codul de procedură penală au trecut o dată prin Parlament. Au fost atacate la CCR și s-a întors legea la Parlament. Întrebarea este de ce o lege pentru care CCR a spus Parlamentul va corecta articolele și le-a enumerat, dând explicații ce trebuie corectat”, a completat Băsescu.

El a mai spus că cei trei, Nicolae, Nicolicea și Iordache s-au gândit că fac un joc pasând Guvernului adoptarea unei OUG pe codurile penale, în care să poată strecura ce prevederi vor ei, precizând că un asemenea act normativ nu mai este supus controlului de constituționalitate și își produce imediat efectele

„Deci misiunea a primit-o Parlamentul, după care cele trei capete fără prea mult creier în ele, Nicolae, Nicolicea și Iordache au spus «de ce s-o punem noi în acord cu decizia CCR? S-o pună Tudorel Toader prin OUG». Ei sperând că vor introduce în această OUG tot soiul de blestemății, fiind OUG nu era supusă controlului de constituționalitate, producea efecte și bună ziua. A fost un joc al PSD în care Tudorel Toader e prea greu de păcălit. Știe prea multă carte. Nu îl laud, nu îmi e un personaj simpatic, dar a avut tăria să reziste presiunii. Numai nu le spune «nu sunteți mulțumiți? Faceți cerere de revocare. Eu stau în birou până vine următorul»”, a conchis Băsescu.