Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat luni seară, la România TV, că alegerile pentru PE constituie un barometru dar legitimitatea actualului parlament este dată doar de alegerile parlamentare și că nu poate exista o turbulență atât de mare încât să răstoarne actuala majoritate, potrivit Mediafax.

Tariceanu Foto: AGERPRES

”Rezultatul la alegerile pentru PE fără îndoială constituie un barometru, un indicator, nu se poate desconsidera acest lucru, dar legitimitatea actualului parlament și a guvernului este dată numai de alegerile pentru Parlamentul României care survin la anul. Nu văd cum ar putea să apară așa un fel de mișcare, de perturbare, o turbulență atât de mare încât să răstoarne actuala majoritate. Nu știu care ar putea să fie elementele, cel puțin în ceea ce ne privește pe noi ca partener de coaliție nu am dat în vreun moment impresia că facem astfel de jocuri, pentru că eu cred că trebuie să existe o anumită responsabilitate politică în momentul în care ești într-o coaliție între parteneri trebuie să existe o anumită corectitudine a jocului politic”, a declarat la România TV Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai spus că ”a primit sfaturi de tot felul”.

”Am spus, nu este genul de politică pe care știu să o fac - șantajul, amenințarea și așa mai departe, la adresa partenerilor, nici eu nu o fac și nici mie nu îmi place evident ca partenerii să se comporte în acest fel și slavă Domnului am reușit să gestionăm o relație bine”, a mai spus Tăriceanu.

El a mai afirmat că actuala coaliție nu a reușit o comunicare bună cu cetățenii.

”Ceea ce nu am reușit să meargă bine este componenta de comunicare cu cetățenii, componenta de comunicare publică. Există o deficiență majoră la nivelul partidelor, în primul rând, încep prin a-mi asuma și eu acest lucru, există o deficiență la nivelul Parlamentului sau la nivelul echipei guvernamentale, pentru că slavă Domnului stăteam astăzi și mă uitam, am făcut un document de sinteză pentru mine și colegii mei cu evoluția salariilor minime, salariului mediu în România în ultimii 12-13 ani, cu evoluția pensiilor minime și medii ca să vedem cum stăm, cum ne raportăm față de celelalte țări din UE. Și saltul este foarte mare. Și sigur că încă nu putem să spune că toți oamenii, toți cei care sunt salariați, toți cei care sunt pensionari au perceput suficient aceste măsuri, adică avem loc încă să majorăm și mai mult salariile și pensiile ca să putem crește nivelul de trai, dar niște pași s-au făcut. Cine neagă acest lucru atunci dă dovadă de rea credință”, a conchis liderul ALDE.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat pe 25 aprilie, în contextul anunțului despre referendumul din 26 mai: ”Dacă românii vor veni la vot și vor spune că nu sunt de acord cu PSD, atunci noi avem un mandat să acționăm. Imediat, a doua zi”.