​Vicepreședintele PSD Doina Pană, fost ministru al Apelor și Pădurilor, a afirmat miercuri, la Antena 3, că a descoperit că a fost otrăvită cu mercur atunci când a fost nevoită să renunțe, din motive de sănatate, la funcția de ministru. Pană a menționat că a depus și o plângere la Poliție în acest sens și că speră că cei vinovați vor fi prinși.

Doina PanaFoto: Agerpres

Dezvăluirile Doinei Pană privind problemele de sănatate vin după cele făcute de colega sa din PSD Gabriela Firea, primarul Capitalei, care a povestit cu o zi în urmă, tot la Antena 3, despre sârma de 4 centimetri descoperită în colonul său.

„Problema e veche și nu aș fi intervenit dacă nu era acel articol de presă care duce în derizoriu o situație de fapt extrem de gravă. Eram ministru al Pădurilor în guvernul Tudose, în 2017. Pe la sfârșitul lui noiembrie am început să mă simt foarte rău, am mers la medic, am aflat că aveam probleme foarte mari cu inima. Am urmat tratament și, cu toate astea, mă simțeam tot mai rău. Pentru că epuizasem toate analizele specifice, am fost trimisă într-un final să fac și o analiză toxicologică. Și, în 15 ianuarie 2018, din analiza pentru metale grele a reieșit intoxicație cu mercur în concentrație mare”, a povestit Doina Pană, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

„Pentru că îmi depusesem demisia, dat fiind faptul că mă simțeam foarte rău, încă din 3 ianuarie, n-am putut pleca până în 29 ianuarie pentru că nu a semnat președintele Iohannis, am depus plângere la poliție abia la începutul lunii februarie. N-am făcut plângerea cât eram încă ministru pentru că, în caz că se afla, ar fi dăunat imaginii României. Vă dați seama, ministru în guvernul României otrăvit”, a explicat ea.

„Mai mult nu pot să va spun, este o anchetă în derulare și sper din tot sufletul să-i prindă. (...) Vreau să-i prindă, ca să se sperie, să nu mai încerce și cu alții”, a insistat Doina Pană.

„Pe mine m-a salvat Dumnezeu pentru că am aflat cauza și m-am putut trata, pentru că altfel muream de infarct și toată lumea zicea că de stres”, a mai spus fostul ministru.

Întrebată dacă bănuiește pe cineva, Pană a indicat spre mafia lemnului: „Vă dați seama că eu eram ministru la Păduri, eu luasem încă din 2014 mai multe măsuri, încât de la 8,8 milioane mc cât se tăiau ilegal pe an s-a ajuns la 0,4 milioane mc/an. Vă dați seama cam ce prejudicii financiare am generat pentru cei care se ocupau cu tăierile ilegale de arbori? Nu pot să spun că sunt sigură, pentru că încă nu am dovezi, dar evident că de-acolo (bănuiește că ar fi venit otrăvirea, n.r.)”.

În 3 ianuarie 2018, Doina Pană a înaintat premierului de atunci Mihai Tudose demisia din funcția de ministru al Apelor și Pădurilor, invocând motive de sănătate. Ea ocupa portofoliul de la sfârșitul lunii iunie 2017.

Doina Pană, deputat PSD de Bistrița, a mai fost ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură și în perioada 4 martie - 13 decembrie 2014, în Guvernul Ponta. De asemenea, din 21 decembrie 2012 și până în martie 2014, ea a fost ministru delegat pentru Dialog social. Pentru scurt timp, în februarie 2014, ea a preluat și interimatul Ministerului Muncii, în urma demisiei ministrilor PNL din Guvernul Ponta II.