Traian Băsescu a criticat joi seara, la Realitatea TV, poziția liderilor USR-PLUS, potrivit căreia alianța cu partidul lui Dacian Cioloș nu ar intra la guvernare, dar ar susține în anumite condiții un guvern ”non-PSD”. ”USR vrea să se păstreze fată mare pentru prezidențiale” a spus Băsescu, potrivit Mediafax.

Traian BasescuFoto: Hotnews

”E o mare problemă - concurența lipsită de inteligență între PNL și USR. Până la urmă sunt partide de opoziție. Îmi dau seama că e o competiție - care e primul și care e cel mai curat. Cred că această competiție trebuie oprită pentru moment și încercată construcția creării unei alte majorități. Este clar că mai trebuie și decizia să-ți asumi. Țara asta este bântuită de niște grave dezechilibre macroeconomice. Esența să poți intra la guvernare e să se înțeleagă, în primul rând, PNL cu USR. USR vrea să se păstreze fată mare pentru prezidențiale”, a declarat la Realitatea TV Traian Băsescu.

El a mai spus că ”nu este în regulă” ca partidele să nu-și asume guvernarea.

”Noi toți considerăm că guvernul PSD a eșuat. De ce ai lașitatea să spui ? Dar această factură a proastei guvernări va fi mult mai grea în 2020”, a mai spus Băsescu.

Liderul USR, Dan Barna, a declarat că formațiunea sa nu ar intra la guvernare până la alegeri, dar ar susține un guvern ”non-PSD” în anumite condiții.

”Categoric, nu. Este un principiu pe care îl avem la USR. Practic, alegerile anticipate sunt soluția morală, corectă, pentru că orice Guvern s-ar crea acum după plecarea Guvernului Dăncilă, nu va putea funcționa la modul real pentru o Românie europeană, cu această majoritate parlamentară, care nu mai este legitimă. Și atunci, Guvernul care ar putea să vină, un Guvern non-PSD din toate celelalte partide, USR nu va face parte din el, dar suntem dispuși să-l susținem în Parlament, despre asta vorbim, despre cum se creează o majoritate alternativă, să-l susținem în Parlament, atâta timp cât un astfel de Guvern ar avea în program trei-patru priorități, care pentru noi sunt explicite: fără penali în funcții publice, revenirea la alegerea primarilor în două tururi, repararea efectelor OUG 114, care efectiv alungă companiile din țară și pensiile speciale, eventual”, a spus la Antena 3 Dan Barna.

În replică, președintele PNL, Ludovic Orban, le-a reproșat miercuri liderilor USR-PLUS anunțurile făcute cu privire la o eventuală intrare la guvernare și o candidatură proprie la alegerile prezidențiale, apreciind că sunt calcule politice pentru a nu se eroda la guvernare.

La rândul său, liderul USR, Dan Barna, a criticat, joi, la Adevărul Live, PNL, subliniind că ”Alianța USR-PLUS s-a născut tocmai pentru că românii s-au săturat de această ciupeală oportunistă pe care o promovează Orban”.

Băsescu, avertisment pentru opoziție: O moțiune de cenzură ratată consolidează PSD

Traian Băsescu a declarat joi seara, la Realitatea TV, că o moțiune de cenzură care nu ar fi adoptată reprezintă o consolidare a PSD. ”Când vezi că-ți lipsesc 40-50 de voturi, devii ridicol”, a apreciat el. El a mai spus că declanșarea alegerilor anticipate este imposibilă, potrivit Mediafax.

”Imaginați-vă că, cu euforia victoriei pentru Parlamentul European, nu pentru Parlamentul României, ce-i drept, se depune o moțiune de cenzură și ia opoziția o bătaie la vreo 40-50 de voturi diferență... În acel moment PSD s-a consolidat. Nu e o operațiune pe care să o faci demonstrativ. Demonstrația și favorabilitatea ține până la număratul biluțelor (voturilor - n.r.). Când văd că-ți lipsesc 40 de voturi, devii ridicol”, a declarat la Realitatea TV Traian Băsescu.

El a mai spus că nu se aștepta ”să fie foarte mult entuziasm pentru intrarea la guvernare” a partidelor din opoziție.

”Nici nu mă așteptam la atâta spectacol mincinos - /să-i dăm jos/, fără să găsească o formulă să se înțeleagă”, a adăugat Băsescu.

Fostul președinte a apreciat că declanșarea alegerilor anticipate este imposibilă.