Fostul președinte Traian Băsescu a declarat joi seară, la B1Tv, că „garantează” că nu are cum să piardă procesul cu CNSAS, care a cerut instanței să constate calitatea sa de colaborator al Securității. „Sunt acuzații fabricate pe lucruri incomplet luate în analiză”, a spus el.

Traian BasescuFoto: captura B1 TV

„Vă garantez un lucru - nu am cum să pierd acest proces. Deja știu cum trebuie să demonstrez lipsa lui de valabilitate și de consistență. Însă nu aș vrea să fac publică abordarea pe care o voi avea. Sunt acuzații fabricate pe lucruri incomplet luate în analiză. Voi câștiga acest proces, totul este să se desfășoare suficient de repede și sper acest lucru, pentru că nu vreau să stau cu acest bolovan atârnat. Am toate argumentele să demonstrez că raportul CNSAS a fost întocmit tendențios. Cel puțin tendențios”, a declarat Traian Băsescu, potrivit Mediafax.

El a mai spus că s-au folosit „informații trunchiate” în raportul CNSAS, ceea ce este „complet incorect”.

„În al doilea rând, nu știu cum Dumnezeu de a apărut chiar acum, pentru că predarea arhivei s-a făcut în 2005-2006. Deci au apărut noutăți în 2019... Și cea mai mare noutate este faptul că SRI, așa scrie în documente, a predat în data de 9 aprilie o casetă, o rolă care i-a ajutat să pună lucrurile cap la cap, spun dânșii. Sigur, dosarul a explodat în plină campanie, iar acum campania continuă, în condițiile în care suntem în proces de negociere la Parlamentul European”, a adăugat el.

Antena 3 a prezentat, duminică seară, două note informative date de un anume "Petrov", numele conspirativ care ar fi fost al fostului președinte Traian Băsescu. În cele două note se vorbește despre doi colegi de la Institutul de Marină. Documentele ar fi făcut parte din dosarele celor denunțați și de aceea nu ar fi fost găsite în dosarul lui Traian Băsescu, potrivit sursei citate.

Pe 29 mai, Curtea de Apel Bucureşti a înregistrat dosarul deschis la sesizarea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, care cere stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu.